Лелята на Ким Чен Ун остава във властта

Лелята на Ким Чен Ун остава във властта

Лелята на Ким Чен Ун остава във властта

Поредна особеност на севернокорейския режим изумява западните наблюдатели. Лелята на държавния вожд Ким Чен Ун, Ким Кьон Хи, остава във властта, при това в приближения му кръг от управляващи, които решават съдбата на нацията. Това стана ясно дни след като съпругът й бе екзекутиран за държавна измяна.

Късно снощи 67-годишната Хи, внучка на създателя на републиката Ким Ир Сен, беше почетно обявена от Северна Корея за един от основните членове на Централния комитет на управляващата комунистическа партия. Позицията е сред най-престижните в страната, отбелязва „Ройтерс”.

Припомняме, лидерът на КНДР Ким Чен Ун преди дни екзекутира чичо си Чан Сон Тхек - доскоро един от най-влиятелните хора в държавата. След като преди седмица бе изключен от партията и лишен от всички звания и постове, 67-годишният Чан беше осъден от военен съд на Министерството на народната сигурност в страната, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Присъдата е била изпълнена незабавно, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки севернокорейската агенция КЦТА. 

Според обвинението Чан бил създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система". КЦТА нарича екзекутирания Чан "предател" и съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той е "признал престъпленията си".

В съобщението се казва, че Чан е заемал отговорни постове и се е ползвал с доверието на ръководителя на страната, но "три пъти е извършил проклето предателство". Имал е "мръсни политически амбиции", вкарвал е в състава на ръководните органи на Корейската трудова партия хора, "които в миналото не са изпълнявали инструкциите на Ким Чен Ир и е бил сурово наказан за това". Освен това с негова помощ в партията били проникнали "случайни и чужди й елементи", които искали да подкопаят единството на ръководството й. Говори се за "групировка на Чан Сон Тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на процъфтяваща държава. 

В допълнение към това, Чан и приближените му бяха обвинени във финансови престъпления като разпродажба на национални ресурси на ниски цени. Чичото бе представен като корумпиран, морално разложен, злоупотребяващ с алкохол и наркотици прахосник и комарджия, който се забавлявал в казина, докато е бил на лечение в чужбина.

Чан бе съпруг на Ким Кьон Хи - по-малката сестра на починалия в края на 2011 г. Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер. Той ръководеше организационния отдел на ЦК на Корейската трудова партия, а от 2009 г. бе и заместник-председател на Националния комитет за отбрана, който от 2012 г. се ръководи от Ким Чен Ун. Според конституцията на Северна Корея председателят на този комитет е върховният ръководител на страната и като върховен главнокомандващ управлява въоръжените сили. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ