Лондон – световен рекордьор по цени на луксозни имоти

Лондон – световен рекордьор по цени на луксозни имоти

Лондон – световен рекордьор по цени на луксозни имоти

Британската столица е абсолютният световен рекордьор по ценови нива на луксозни имоти. Това се посочва в доклад на международната компания за продажба на луксозни имоти Christie’s, представен в България от местния партньор Unique Estates. Ако средната цена на лукс имот в Лондон е 53 890 долара на кв.м, то в българската столица тя е 2 650 долара на квадрат, а в Далас тази стойност е 6 450 долара на кв.м. Това прави луксозните имоти в София с около 25 пъти по-достъпни от къщите и апартаментите в столицата на Великобритания.

Проучването на Christie’s се концентрира върху 10 града в света, определени като най-желаните и скъпи дестинации – Далас, Хонг Конг, Лондон, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско, Торонто и Лазурния бряг. Изследването включва около 33 000 имота на стойност над 1 млн. долара.

За сравнение в София делът на луксозните имоти е около 10% от всички на пазара, като за такива се считат къщите на стойност над 700 000 евро. С цена над 1 милион евро са едва 0,5% или около 3 000 жилищни имота в столицата.

Най-скъпите имоти, чиято стойност е съизмерима с тази в световните топ дестинации, са по-малко от десет и цената им рядко надхвърля 10 милиона долара.

Средно около година се задържа на пазара у нас като предлагане луксозен имот, коментира коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

В същото време в Маями, например, едно жилище от висок клас престоява 6 месеца, преди да бъде продадено. Най-бързо се сключват сделки за скъпи жилища в Торонто – около месец и половина след като излязат на пазара.

По данни на доклада, „типичният” луксозен имот за 5 милиона долара в Торонто е средно 5000 кв. фута или 465 кв.м с 4-5 спални, а в Париж за тези пари може да се купи 4-стаен имот в хубав район. В София жилищата между 5 и 10 милиона са малко на брой и са ексклузивни. За тази стойност купувачът може да придобие изключително луксозна къща в района на Докторската градина, макар че такъв тип имоти рядко се изкарват на пазара за продажба. Масово най-високата цена на скъпи имоти на родния пазар, е около 1 милион долара, като срещу тази сума купувачът може да се сдобие с къща, където пожелае. Профилът на типичния луксозен имот в нашата столица е къща- в Бояна, около 600 кв.м, с 1.5 – 2 дка двор, на стойност около 700 000 евро или апартамент – в района на Докторската градина, около 200 кв.м с 3 спални, на стойност около 450 000 евро.

В световен мащаб расте процентът на хората, които притежават повече от 1 луксозен имот. В Париж те са 40% от притежателите на лукс имоти, в Лондон – 70%, а в американските градове делът им е по-малък – около 20% от притежателите на скъпи имоти в Далас, Ню Йорк, Лос Анджелис, Торонто имат 2 или дори 3 жилища от висок клас. В София този процент е по-нисък, но все пак, макар и плахо, расте делът на хората, които притежават 2 и повече луксозни имота, коментират от Unique Estates.

Богатите българи от години се интересуват и от покупка на жилище извън страната, коментират още от компанията. Но техният интерес е насочен към ограничен брой локации, като в полезрението им попадат едва две от посочените в доклада на Christie’s дестинации – Лондон и Лазурният бряг. Около 10 от сънародниците ни притежават наистина луксозен имот в Лондон, единици са тези с къщи на Лазурния бряг. По-голям брой българи имат апартаменти в австрийската столица Виена, както и тези, които имат интерес към Френската и Италианската Ривиера, където обикновено купуват луксозно жилище тип втори дом.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ