Македония може да изгуби статута на кандидат-членка на ЕС

Македония може да изгуби статута на кандидат-членка на ЕС

Македония може да изгуби статута на кандидат-членка на ЕС

Възможно е Македония да загуби статута на кандидат-член за ЕС. Това е заявил докладчикът на ЕП за Македония Ричард Хоуит, предаде македонското електронно издание "Фактор".

„До края на тази година не мога да предвидя дали Македония ще бъде страна, която е започнала предприсъединителните преговори за ЕС, или страна, която изцяло е загубила кандидатския си статут”, заявил Хоуит. Изданието посочва, че по този начин британският евродепутат е предупредил на опасността от най-лошия сценарий – загуба на статута на кандидат-член за ЕС и сбогуване с европейските надежди.

В същото време Европейската комисия смята, че е време за нов етап в евроинтеграцията на страната. В дебата по декларацията на ЕК и Европейският съвет за напредъка на Македония евродепутатите открито поискаха започване на преговори за членство на Македония в ЕС, пише днес македонският ”Утрински весник”, цитиран от "Фокус".

Председателят на Съвета Луцинда Крейтън и еврокомисарят Щефан Фюле са повторили заключенията от срещата на върха на ЕС през декември и пролетния доклад на ЕК. Според тях след политическата криза са продължили реформите в страната и остава да се реализира договорът от 1 март.

„Македония има напредък и е подготвена за следващия етап от европейската интеграция”, заявил Фюле.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ