МВФ: кризата в Европа може да повлече и Азия

МВФ: кризата в Европа може да повлече и Азия

МВФ предупреди страните от Азия, че европейската дългова криза може да забави търговията, да доведе до нестабилност на капиталовите потоци и да претовари икономиките в региона.

 "Лошото развитие на ситуацията в Европа може да наруши глобалната търговия, което да има последствия за Азия, предвид важната роля на търсенето в чужбина", заяви заместник-управителния директор на МВФ Наоюки Шихонара на форум в Сингапур. На финансовия фронт, големите кредитни проблеми може да се пренесат и в други региони чрез каналите за финансиране, особено ако банките са зависими от продажбите на едро, каза още Шихонара

Съществува и потенциал за несигурност и нестабилност в очакванията за капиталовите потоци, добави тойр. Според него добрите перспективи за растеж на икономиката пред Азия може да привлекат повече чужди капитали. Това от своя страна може да "доведе до рискове от претоварване в някои икономики, ако не се вземат подходящи мерки". От друга страна, нежеланието да се поемат рискове може да доведе до бърза промяна на посоката на капиталовите потоци.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ