Над 2 милиона достигнаха бежанците от Сирия

Над 2 милиона достигнаха бежанците от Сирия

Повече от 2 милиона души са напуснали Сирия от началото на конфликта в страната през 2011 г. по официално данни на ООН. 1 милион от тях са избягали от родината в последните 6 месеца, мнозина „само с дрехите на гърба си”.

Над 700 000 от сирийските бежанци са отишли в Ливан, въпреки че страната е най-малкият съсед на Сирия, посочва организацията, цитирана от Би Би Си. Към момента сирийците са разселени повече от всяка друга нация, твърди тя. Около половината, принудени да напуснат родината си заради нестихващите напрежение и насилие, са деца. Само 118 000 от децата бежанци са успели да продължат в някаква форма на образованието си. Едва една пета са могли да се възползват от някакъв вид консултации с международни агенции. Международните експерти предупреждават за наличие и разрастване на т. нар. „загубено поколение” от сирийски деца бежанци, които са твърде зле подготвени да помогнат на страната си да изгради бъдещето си наново.

Смята се, че в Ливан, която се мъчи да поеме придошлия наплив от бежанци, на всеки шестима ливанци вече се пада по един сирийски бежанец. Най-много сирийци след нея са приютили Йордания и Турция.

97% от сирийските бежанци са приемани от страни в региона, посочва още ООН. От конфликта са натоварени инфраструктурата, икономиката и обществото на приемащите държави.

Международните агенции за хуманитарна помощ разполагат с 47% от средствата, необходими, за да се посрещнат базисните нужди на бежанците. Очаква се сирийците по света да достигнат 3 милиона до края на 2013 г.

Една от най-големите вълни на бягство от страната е от средата на миналия месец, когато хиляди хора се отправиха към североизточна Сирия, преминавайки границата с иракски Кюрдистан. В Ирак живее четвъртата по големина сирийска общност в света, наброяваща 170 000 души.

Вътре в Сирия 4,25 милиона души са били принудени да напуснат дома си и да заживеят на друго място. Америка твърди, че конфликтът е довел до най-лошата бежанска криза за последните 20 години, като броят на засегнатите може да се сравни с този при геноцида в Руанда през 1994 г. Жертвите от началото на бунтовете срещу президента Башар ал Асад са над 100 000 от март 2011 г. насам.

САЩ и Франция продължават кампанията си за убеждаване на населението, политиците и света, че военна намеса е необходима след като сирийските власти са използвали химическо оръжие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ