Най-опасното място в Европа

Най-опасното място в Европа

Най-опасното място в Европа

Доскоро беше Чечения, но днес е Република Дагестан на Каспийско море. Това е мястото с най-много експлозии в Русия и в Европа, разказва репортаж на британската новинарска мрежа BBC.

В Дагестан почти ежедневно има бомбени атаки, престрелки между полицията и бунтовници, изчезват хора и се разпространяват истории за мъчения. Въоръжени ислямски бойци нахлуват в супермаркетите, облечени в камуфлажни дрехи и  въоръжени с  автомати. С бомбени атентати те „наказват магазините, които продават алкохол”. Този вид събития са вече обичайно ежедневие рутинни в столицата Махачкала, пише BBC.

Собствениците на магазините обикновено получават предупреждение - например, флашка с текстово съобщение, подхвърлена от прозореца на кола в пощенската им кутия. Ако го игнорират, рискуват да ги застигне бомба или престрелка. Другият вариант е да се съгласят да платят „пари за защита”.

Ислямските бойци в тази точка на планетата се борят за независимост от Москва и за това да установят ислямски халифат в Северен Кавказ. През миналата година 378 смъртни случая заради бунтовничество бяха регистрирани в Дагестан, докато в Ингушетия те бяха 134 и в Чечения – 127.

Руският президент Дмитрий Медведев обвинява бунтовниците в „чудовищна корупция” и ги нарича „основна заплаха за сигурността на страната”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ