НАТО прекрати отношенията си с Русия

НАТО прекрати отношенията си с Русия

Външните министри на 28-те страни членки на НАТО заявиха, че са се споразумели организацията да прекрати "всякакво практическо гражданско и военно сътрудничество” с Русия. Причината е руската окупация и анексиране на Крим, посочва Би Би Си.

Решението е взето на започнала днес двудневна среща на министрите в Брюксел. Те призовават в изявление Русия "да предприеме незабавни мерки за връщане към съблюдаването на международното право".

Алиансът ще направи преоценка на отношенията си с Руската федерация през юни. Той обаче ще продължи "провеждането на заседанията на Съвета НАТО-Русия на равнище постоянни представители и на по-високо равнище", за да се запази възможността за диалог със страната, съобщават ръководителите му.

"Целта ни - в евроатлантическия регион да се създаде единна зона на мир, свобода и сигурност - остава неизменна, но бе подложена на сериозно изпитание във връзка с действията на Русия", пише в декларацията на министрите, цитирана от ИТАР-ТАСС. Северноатлантическият съвет подчертава, че "през последните 20 години НАТО последователно е работила по укрепването на доверието и развитието на сътрудничеството с Русия".

Сегашните действия на Русия "подкопават принципите на Учредителния акт НАТО-Русия, международните норми, както и доверието между НАТО и Русия", заявяват от НАТО. Организацията потвърждава, че не признава влизането на Крим в състава на Руската федерация и законността на референдума в региона. НАТО застава зад териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Тя приветства изпращането на наблюдателска мисия на ОССЕ в Украйна. 

На пресконференция в края на първия ден от срещата на министрите в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не уточни кои програми за сътрудничество ще бъдат засегнати. Той обаче подчерта, че в тях не влизат тези за Афганистан или борбата срещу наркотрафика. 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пък коментира, че НАТО в момента не разглежда въпроса за членство на Украйна в организацията. Алиансът най-вече иска от Русия да вземе незабавни мерки по снижаване на напрежението около страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ