Невиждани наводнения в Бразилия, Чили в пламъци

Невиждани наводнения в Бразилия, Чили в пламъци

Невиждани наводнения в Бразилия, Чили в пламъци

Над 200 000 души в Бразилия останаха без покрив заради безпрецедентните наводнения, обхванали страната през последните 48 часа. Засегнати са десетки градове, стотици пътища са разрушени. Властите засега съобщават официално само за осем жертви, но се очаква броят им да расте.

Потопът бе предизвикан от проливни дъждове, чието количество само за последните 48 часа се равнява на месечната норма за януари. По това време на годината в Югоизточна Бразилия е дъждовният период, който трае до април.

В спасителните операции са мобилизирани хиляди военни, които разчистват пътища и руини с тежка техника, за да стигнат до най-тежко засегнатите райони.

 И докато Бразилия е под вода, Чили се бори с огнена стихия. Вълна от пожари, голяма част от които умишлено предизвикани е унищожила до момента над 40 000 хектара растителност като най-големият от тях с 4 огнища е изпепелил 22 500 хектара в гористата област Биобио, предава "Франс прес".

В страната все още има 20 активни огнища, а силните ветрове и високите температури усложняват допълнително обстановката и увеличават опасността от разрастването на огненото бедствие, обяви президентът Себастиан Пиниера.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ