Нечуван гаф, 90 хил. секретни US документи изтекоха в интернет

Нечуван гаф, 90 хил. секретни US документи изтекоха в интернет

Нечуван гаф, 90 хил. секретни US документи изтекоха в интернет

Повече от 90 хиляди американски секретни военни документи, с данни за войната в Афганистан и скандални детайли, са били публикувани на уебсайта Wikileaks, информира BBC.

Това е най-голямото изтичане на класифицирана информация в американската военна история, коментира медията.

Информацията е прихваната и публикувана от три големи и авторитетни медии - The Guardian, The New York Times и германския Der Spiegel. От нея става ясно, че тайните архиви съдържат данни за убийствата на афганистански цивилни.

Трите издания съобщават още, че документите разкриват опасенията на НАТО, че Пакистан и Иран помагат на бунтовниците талибани в Афганистан. Това веднага предизвика ответна реакция от пакистанския посланик във Вашингтон, който излезе с официално изявление, че Пакистан е стратегически партньор на САЩ и активно участва в главната цел да бъде разгромена Ал Кайда и съюзниците й талибани.

Официалният коментар на Белия дом сдържано окачестви публикуването на документите като „безотговорно".

Американския съветник по сигурността генерал Джеймс Джоунс обаче беше по-директен и предупреди, че тази класифицирана информация "може да застраши живота на американците и партньорите ни". Той побърза да уточни, че документите съдържат информация за периода 2004 - 2009, преди президентът Барак Обама да обяви новата стратегия в Афганистан.

Друг официален американски представител пък се опита да замаже гафа, като обяви, че Wikileaks не е обективен информационен източник.

 Сайтът е известен с това, че често публикува класифицирана информация. Той например пусна преди време скандалното видео, което показа как американски военни застреляха цивилни граждани в Багдад под претекста за приятелски огън. Сайтът не приема финансиране от правителства и частни компании, а се издържа главно от дарения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ