Нещата, които поевтиняха

Нещата, които поевтиняха

Живеем във времена, в които цените на повечето стоки и услуги скачат неудържимо. Петролът, златото, кафето, наемите, здравнеопазването и беконът по света достигнаха или поне приближиха световни рекорди по скъпота. Не при всичко е така обаче. Списание Time състави класация на 10-те неща, които всъщност поевтиняха.

Volkswagen-ите

Повечето коли стават по-скъпи, но Volkswagen успяха да снижат базовата цена на моделите си Jetta и Passat. Те не се славят като най-лъскавите и бляскави возила, но за онези, за които надежността и ниската цена са основни при покупка на нова кола, сделката се получава.

Продуктите на IKEA

Като оряза стратегически разходите си по материали, транспорт, дизайн, производство и маркетинг, скандинавският гигант IKEA успя да задържи репутацията си на производител на евтини, икономични мебели. Цените на дребно на продуктите на IKEA паднаха с 2 до 3% през изминалата година. През идните 12 месеца се очаква нов спад с 2-3%.

Недвижимата собственост

Цените на имотите в повечето развити страни паднаха с повече от една трета – повече, отколкото по времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Прибавете вероятността от висока инфлация и възстановяващата се икономика и получавате ситуация, която може да се нарече единствено „възможност за покупката на живота ви”.

Слънчевите панели

Инсталирането на слънчеви панели в САЩ е скочило с цели 66% само през първото тримесечие на 2011 г. Защо ли? До голяма степен причината е падането на цената на компонентите с 15% за същия период.

Amazon Kindle

Цената на е-четеца на Amazon постоянно намалява. Wi-Fi моделът струва вече едва около 114 долара, а Kindle 3G върви за близо 139 долара. Носят се слухове, че до Коледа ще видим на пазара Kindle четец за по-малко от 100 долара. Причината? Тогава ще му се налага да се състезава за популярност с новия таблет на Amazon.

3-D телевизорите

Недостатъчното търсене и резкият скок в производството на 3-D телевизори намалиха драстично разликата в цените между 2-D и 3-D моделите. Миналия юли един 47-50 инчов 3-D телевизор струваше около 900 долара повече от обикновения модел със същия размер. Днес разликата е едва 400 долара.

Предплатените такси за дебитни карти

Предплатените дебитни карти са новият хит сред обеднелите американци. Таксите за тях паднаха значително заради голямото търсене.

Netflix

Компанията за интернет видео и DVD по поръчка промени драстично ценовата си политика. Ако си поръчвате по едно DVD наведнъж, може да спестите около 2 долара месечно – ако живеете в САЩ, разбира се.

Басейните

Продажбите на басейни по поръчка в САЩ се сринаха със 75% от 2004 г. насам. Резултатът – „една от най-силните ери на намаленията в историята”, както пише SmartMoney. За да събудят интереса на купувачите, строителите на басейни свалиха цените, включиха безплатни бонуси в услугата и започнаха да предлагат по-малки и евтини „плувни спа” за дома.

Космическите полети

Компанията Space X разработва ракети, които ще намалят стойността на космическите полети наполовина. Не очаквайте намаленията скоро да стигнат до ниските слоеве на стратосферата обаче. Ако новите ракети потеглят според плановете, разходката за обикновен човек в Космоса все пак ще струва около 100 000 долара.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ