Нова държава се появи в Африка

Нова държава се появи в Африка

Нова държава се появи в Африка

От днес на картата на света съществува още една държава. Тя е в териториалните граници на Сомалия и се нарича Азания, съобщи „Асошиейтед прес”.

Учредяването й бе овянето на тържествена церемония в столицата на Кения – Найроби. Кения е един от главните инициатори за създаването на Азания, която ще включва в пределите си южните провинции на Сомалия.

Новата държава вече си има и държавен глава – президент. Постът зае Мохамед Абди Ганди, който преди оглавяваше военното министерство на Сомалия. В първата си официална реч президентът Ганди обяви, че негова основна цел ще бъде борбата с ислямистката групировка „Ал Шабааб”, която контролира по-голямата част от Сомалия. Предстои сформирането на правителство и парламент.

Сомалия е раздирана от граждански войни през последните двайсет години. Страната е разделена на няколко части, всяка от които има свое правителство. За международно призната се смята властта на преходното федерално правителство, което обаче контролира само някои райони от столицага Могадишо. Южната и югозапазната част на страната се контролират от ислямистки групировки и най-вече от "Ал Шабааб". Северната част е обявена за република Сомалиленд.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ