Новият аксесоар на свръхбогатите китайци - жена телохранител

Новият аксесоар на свръхбогатите китайци - жена телохранител

Кариерата на Ян Донглан е меко казано необичайна. 22-годишната китайка започва да печели пари, като продава козметика. Преди година обаче тя заменя червилото с нунджаку и преминава жестока тренировъчна програма, за да стане бодигард.

Причината е, че жените бодигарди са най-новата мода сред богатите китайски бизнесмени. Основателят на тренировъчната академия „Тянджао” Чен Йонкин – сам той бивш телохранител – обясни.пред Си Ен Ен, че пазарът в тази много специфична ниша се разраства стремително. Според него причината за това е, че в страната има все повече свръхбогати жени.

„Работодателките предпочитат бодигарди жени – същото се отнася и за членовете на семейството на работодателите мъже”, обясни Йонкин. Друга причина за възхода на жените телохранители е, че те не изпъкват. „По-лесно е да ни скриеш. Хората не осъзнават, че сме бодигарди”, казва Донглан. „Освен това момичетата са по-грижовни”, допълва тя.

През 2013 г. в Китай има 317 доларови милиардери – на второ място в света след САЩ – и неизмеримо повече милионери. Един от приоритетите им винаги е бил сигурността. Затова елитните телохранители, включително жените, минават жестока подготовка. Донглан разказва, че е трябвало да пълзи в калта и снега при най-студените зимни температури, да се учи да владее експертно огнестрелни оръжия във всякаква ситуация и да остава будна по 24 часа.

Бодигардите в „Тянджао” се учат още и на добри обноски, като например да познават качествените вина. Това се прави, за да могат да общуват по-добре и по-пълноценно с началниците си.

Мнозина не издържат „адските тренировки” и напускат. Други се записват само заради изключителната физическа и психическа подготовка, която ще получат. Жени от най-различни социални прослойки започват да избират този път като обещание за стабилна кариера. Заплащането е едно от най-добрите в Китай, а налице е и шансът да се движиш във висшето общество. Най-важно според Чен обаче е това, че самоувереността на съвременните китайки нараства значително. „Все повече жени избират кариери, които традиционно са доминирани от мъжете”, обяснява той.

А най-показателно е, че дамите се отказват много по-рядко от мъжете по време на жестоката подготовка. „Повечето ни момичета стискат зъби и остават до края”, казва с гордост Чен. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Трус в Румъния стресна Северна България
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса