Новият тон на Иран

Новият тон на Иран

Новият тон на Иран

Иран не е заплаха за света, нито за своя регион. Това бе посланието на иранския президент Хасан Роухани в неговата първа реч от трибуната на Общото събрание на ООН.

„Иран не представлява никаква заплаха за света и за региона”, подчерта Роухани, цитиран от Фокус. Той определи „иранската заплаха” като измислена и отбеляза, че ислямофобията и иранофобията представляват сериозна заплаха за мира и сигурността.

Иран е готов незабавно да започне резултатни преговори относно ядрената програма на страната, за да бъде отстранена свързаната с нея неопределеност и за осигуряването на нейната прозрачност, заяви още той.

По думите му страната има готовност най-сетне да пристъпи към незабавни и ограничени във времето резултатни преговори, за да бъде изградено взаимното доверие и "за да бъде отстранена взаимната неопределеност чрез пълна прозрачност.” „Нашите национални интереси изискват да отстраним всички опасения относно иранската мирна ядрена програма. Ядреното оръжие няма място във военната доктрина на Иран”, подчерта Роухани.

Президентът предприе още една изненадваща стъпка, като призна Холокоста за исторически факт в интервю пред телевизия Си Ен Ен. Изявлението му е в пълен разрез с позицията на предшественика му Махмуд Ахмадинеджад, който преди две години нарече Холокоста "една голяма лъжа". "Създаването на ционисткия режим се основава на множество заблуди и лъжи, а една от най-големите лъжи е Холокостът", каза Ахмадинеджад през 2011 г. в реч на антиизраелски митинг по повод Деня на Ерусалим, отбелязан в Техеран и други ирански градове. 

Германският външен министър Гидо Вестервеле приветства „новия тон” на Техеран по време на среща с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф в Ню Йорк. Той обаче подчерта, че Иран трябва да подкрепи окуражаващата промяна на тона с конкретни стъпки, за да заздрави дипломатическите си позиции в света. 

Новият тон на Роухани е първият знак за добра воля и желание за конструктивен диалог със Запада, който ислямската страна предприема от много години насам. Възможно е новият курс да промени дискурса между САЩ и Иран, определян от мнозина като новата Студена война между Изтока и Запада. Припомняме, че по-рано през годината Щатите наложиха нови икономически санкции срещу държавата, които включват наказания за всеки, който посредничи на големи транзакции от ирански риал или притежава значителна сума в тази валута извън Иран. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ