Обновяват красотата на Болшой театър

Обновяват красотата на Болшой театър

Обновяват красотата на Болшой театър

Една от легендарните балетни сцени в света – Болшой театър в Москва – ще зарадва публиката си с нов, по-красив облик. Известният театър за опера и балет, който оцеля след бомбардировките на нацистите, е ремонтиран в проект на стойност 660 млн. долара, разказва „Дейли Мейл”.

Рушащата се сграда на един от най-големите и изискани културни центрове в света е затворена за ремонт от 2005 г. Работата по укрепяването и освежаването на интериора й скоро предстои да приключи. Целта на московските власти е да възстановят блясъка и лукса й от 19 век.

Повече от 3000 работници участваха в проекта за реконструкция, който беше забавян няколко пъти заради скандали с твърдения за злоупотреба с фондовете. Размерът на необходимата сума от 610 млн. долара беше изчислен след като строителите заявиха, че 75% от сградата е нестабилна. Неокласическата постройка е изградена през 1825 г. върху почва с високо съдържание на влага, която подкопава основите й. След реконструкцията й по план ще бъдат осигурени допълнителни 50 хил. кв. м площ.

Очаква се, че балетната сцена ще бъде открита през октомври. Тогава на нея ще може да излезе трупата на световно известния „Болшой балет”. Той стартира през 18 век като училище по танци в московско сиропиталище, развива свой собствен, уникален стил и по-късно десетилетия наред изнася множество, красиви постановки на нея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ