ООН: Промените в климата застрашават световния мир

ООН: Промените в климата застрашават световния мир

Климатичните промени създават заплаха за бъдещето на световната сигурност. Това заяви Аким Щайнер, директор на Програмата за околна среда на ООН, цитиран от BBC. По думите му климатичните промени в следващите години чувствително ще увеличат броя на големите природни бедствия. Катаклизмите, от своя страна ще разклатят устоите на мира на планетата.

"Въпреки че науката не може все още да обясни всички причини, стоящи зад глобалното затопляне, променящият се климат е реалност и оказва влияние върху всички сфери на обществия живот", каза Щайнер.

Коментарът му дойде след вчерашния акт на ООН, с който организацията обяви бедствено положение в районите на Сомалия, застигнати от продължителна суша.

Щайнер предупреди, че нарастващият брой природни бедствия по света може да влоши отношенията между държавите и етническите групи в следващите десетилетия. Кризите, като тази в Сомалия, „които илюстрират капацитета на ООН да се справи с подобен вид събития”, доказват наличието на голямо предизвикателство. Особено ако се случват едновременно и започнат да засягат глобалните пазари на хранителни продукти и регионалните проблеми по снабдяването с храна, предупреди той. Те могат да доведат до изселване на големи групи от хора, до мащабни вълни от бежанци, смята Щайнер.

„Ако тези сценарии за климатичните промени в бъдещето се осъществят, явно международната общност ще се изправи пред рязък скок на този вид екстремни ситуации”, предупреди още той. Щайнер очерта и възможно най-лошата прогноза, според която температурите ще се повишат с четири градуса по Целзий до 2060 г., а морското равнище ще се вдигне с 1 метър през следващия век.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ