Партията на Ердоган печели местните избори в Турция

Партията на Ердоган печели местните избори в Турция

Партията на Ердоган печели местните избори в Турция

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) побеждава в местните избори, проведени в страната вчера.

До момента са обработени около 85% от бюлетините. ПСР печели почти 45% от гласовете, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Втората по големина политическа сила в Турция очаквано е Народно-републиканската партия, която получава около 29% от гласовете. Тя е наследник на политическата сила, основана от архитекта на съвременна Турция Кемал Ататюрк. 

Виж още: Турция гласува на местни избори

Турският вестник "Хюриет Дейли Нюз" съобщи, че най-малко 8 души са убити при сблъсъци между групи, подкрепящи различни кандидати на местните избори в Турция. По данни на местните власти 6 души са убити при престрелка между две семейства в село Ювачък, област Илван, провинция Шанлъурфа, намираща се в близост до границата със Сирия. В южната провинция Хатай, граничеща със Сирия, двама души са загинали при престрелка между роднините на двама независими кандидати село Гюлбаши. 

В нощта след изборния ден, когато предварителното преброяване посочи подкрепа за партията му във вота за кметове на турските градове, Едроган изнесе реч пред хиляди привърженици в Анкара. Той се зарече, че „враговете му ще платят цената”, която е необходима за това, че са подели политическа война срещу него, посочва Би Би Си. "Хората им нанесоха истински османски шамар", заяви той за опонентите си на изборите.

Вотът вчера бе определен от анализатори като своеобразен референдум, който ще предопредели политическата съдба на Ердоган. Изборите се състояха за първи път, след като в Турция се проведоха мащабни протести срещу управлението му през юни 2013 г. По-късно партията му бе разтърсена от корупционен скандал, в който бяха замесени и членове на собственото му семейство. Подкрепата за него обаче остава голяма, заради високата оценка, която турците му дават за икономическия възход на страната им под негово ръководство в последните 11 години. Тя остава стабилна въпреки опозиционните нагласи сред младите турци, които търсят повече свобода на изразяване и чиито достъп до социалните мрежи Twitter и YouTube бе ограничен от правителството. 

В речта си в турската столица турският премиер нарече „предатели” хората, отговорни за изтичането на записи на разговори, които показват, че той и приближените му са замесени в корупция. "Демокрацията спечели, свободната воля спечели, ние имаме демокрацията, за която Западът се бори. Турската нация няма да се преклони и няма да бъде победена. Не намерихме победата си на улицата. Победихме чрез политически методи, чрез демокрация, чрез избори. И няма да се предадем пред Пенсилвания и протягащите се оттам ръце", обеща Ердоган, визирайки пребиваващия в Пенсилвания ислямски деец Фетхуллах Гюлен, вероятно свързан с корупционните скандали. 

Ердоган призова опозицията да се откаже от опитите да дестабилизира обстановката и да се консолидира и промени. Той обяви, че я няма вече предишната Турция, а има нова и че хората са застанали "зад идеалите на Турция". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ