"Пуси Райът" отиват в затвора, реши московски съд

Участничките в руската пънк-група "Пуси Райът" (Pussy Riot) Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина бяха осъдени на по 2 години затвор с общ режим от московски съд. В защита на изпълнителките, които преди няколко месеца публично призоваха в нестандартна пънк-молитва Богородица да освободи Русия от Путин тази сутрин част от войните на Паметника на Съветската армия в София осъмнаха с цветни качулки на главата. Авторите на акцията срещу съдебния процес използваха символиката с качулките, присъща на самата банда по време на концертите им и в разпространен апел, подписан като "Група човеци" поискаха свобода за трите момичета. В подкрепа на "Пуси Райът" се обявиха и много известни поп и рок изпълнители по света.

Въпреки големият международен отзвук, съдебен състав, начело със съдия Марина Сирова призна Надежда, Катя и Мария за виновни в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист и вражда, предават руските медии.

Съдът постанови, че подсъдимите "са извършили грубо нарушаване на обществения ред, изразяващо се в явно неуважение към обществото."

Мотивите към присъдата гласят, че "на 21 февруари Толоконникова, Самуцевич и Альохина и редица други неустановени лица с маски са се появили в храма "Христос Спасител" в неподходящо облекло. Те са се покачили на амвона, приближили са се към олтара и с помощта на донесена от тях усилвателна уредба в течение на около една минута са крещяли ругателни думи, оскърбяващи присъстващите, размахвайки същевременно ръце и крака."

Съдът също така определи като "богохулна" песента, изпълнена от групата в храма "Богородице, Дево, прогони Путин!".

 Процесът днес премина при засилени мерки за сигурност около сградата на съда. Над 10 автобуса с полицаи и отряди от частите за борба с масови безредици отцепиха сградата и не допуснаха близо до нея всички автомобили и пешеходци, които се опитваха да я достигнат.

 В същото време, в 35 града в света, включително Париж и Вашингтон, бяха организирани протести в знак на подкрепа за руските пънкарки. 

Тук можете да видите видео с изпълнението на групата, предизвикало съдебния процес

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ