Путин: ЕС трябва да ни аплодира, че ще помогнем на Гърция

 Путин: ЕС трябва да ни аплодира, че ще помогнем на Гърция

Путин: ЕС трябва да ни аплодира, че ще помогнем на Гърция

Подписаното с Атина споразумение за Южноевропейския газопровод ще помогне на Гърция да регулира проблема с дълговете си, ЕС трябва да ни аплодира, че помагаме на Гърция. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с главни редактори на чуждестранни информационни агенции в Санкт Петербург по време на международния икономически форум там, съобщи Associated Press

"Ако ЕС иска Гърция да си плати дълговете, би трябвало да е заинтересуван гръцката икономика да расте. ЕС трябва да ни аплодира. Какво лошо има в създаването на работни места в Гърция?!", отбеляза руският президент.

Вчера, в рамките на Пербургският икономически форум, Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъдиха маршрутите за транспортиране на руски газ по "Турски поток", а министрите на енергетиката на Русия и Гърция подписаха меморандум за строителство и експлоатация на газопровода на територията на Гърция. Подписана бе и Пътна карта за реализацията на проекта.

Гърция не е искала финансова помощ от Русия, декларираха и двете страни.

През декември м.г.Русия  се отказа от изграждането на "Южен поток", който трябваше да заобикаля Украйна и да снабдява с газ Европа като преминава и през България. В хода на визитата на Путин в Турция тогава, Москва и Анкара се договориха за промяна на трасето по дъното на Черно море, така че, първата приемаща страна да е Турция, а не България, както предвиждаше "Южен поток", който се трансформира в "Турски поток". През април тази година външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция потвърдиха намерението на страните си да участват в строителството на газопровода по новия маршрут. Предполага се, че на турско-гръцката граница ще бъде изграден газов хъб и страните от ЕС самостоятелно ще изграждат инфраструктура за транспортиране на горивото, доставяно по "Турски поток" до страните си.

Изненадващо обаче, по време на форума в Санкт Петербург, Русия обяви, че е готова да поднови преговорите и за един друг, обсъждан и планиран дълго време, но в крайна сметка "замразен" проект - "Бургас - Александруполис". Във форума участва и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.
Руският й колега Александър Новак й е задал въпроса има ли промяна в позицията на България към проекта за нефтопровод "Бургас - Александруполис", на което министър Петкова е отговорила, че към момента не е обсъждана възможност за възобновяване на проекта, съобщи пресцентърът на министерството на енергетиката.

Споразумението за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Съоръжението трябваше да свърже Бургас с гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море и чрез него доставките на петрол да заобиколят натоварените проливи Босфора и Дарданелите. И Русия, и Гърция винаги са подкрепяли проекта

През декември 2011 г. българското правителство обаче обяви решението си да излезе от него, а българският парламент гласува с мнозинство да бъде прекратен междуправителственият договор. Проектната компания по изграждането на нефтопровода обаче продължава да съществува.

Без промяна на параметрите, стар проект в изначалния му вид, за който и да говорим, няма основание да се обсъжда отново, коментира днес пред журналисти и вицепремиерът Томислав Дончев, по повод руското опипване на почвата за "Бургас-Александруполис"

В Санкт Петербург министър Петкова е представила пред руския си колега детайли от концепция за изграждане на газов хъб на територията на България и очакванията на България той да бъде определен като проект с общ интерес за ЕС. Тя е подчертала, че българският газов хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа. Министър Новак обещал, че руската страна ще разгледа концепцията, а подробности ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на двустранна работна група по енергетика в София.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ