Светът скърби за чешкия лидер Вацлав Хавел

Светът скърби за чешкия лидер Вацлав Хавел

В различни точки на света държавни представители и граждани отдават почит на починалия първи президент на Чешката република – Вацлав Хавел, съобщи BBC. Бившият дисидент и драматург напусна близките си вчера, на 75-годишна възраст, след продължителни здравословни проблеми.

Сънародниците на Хавел от вчера поставят цветя и свещи в негова памет на един от централните площади в Прага – ключово място в историята на „нежната революция”.

Американският президент Барак Обама заяви, че Хавел е помогнал в тласъка на приливите на историята, които са довели до демократична Европа. Той го нарече лидер с морален кураж, който е разтърсил основите на една империя със своята мирна съпротива срещу комунистическото управление.

Френският президент Никола Саркози коментира, че Чехия е изгубила един от великите си лидери. „Франция загуби приятел и Европа загуби една от най-мъдрите си личности”, каза той.

Европа скърби за един от титаните си, каза и генералният. секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.

Президентът на Словакия Иван Гашпарович изрази съболезнованията си. По думите му светът ще помни Вацлав Хавел като харизматичен и човечен, с отличителен стил на политика.

Бившият президент на Плоша Лех Валенса описа Хавел като теоретик и лидер, който се бореше с перо и със слово.

От Европейската организация за защита на човешките права подчертаха ролята на чешкия лидер в оформянето на облика на Стария континент, какъвто го познаваме днес.

Днес чешкото правителство ще обяви официално дните за траур в страната. Очаква се, че погребение ще бъде организирано в петък.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ