Сега на ход е ООН

Сега на ход е ООН

Резултатът от експертния доклад на ООН бе известен още преди да бъде оповестен официално: в Сирия са използвани химически оръжия и за това има убедителни доказателства, коментира "Дойче веле". Какво следва оттук нататък?

Още в края на миналата седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съобщи, че в експертния доклад ще бъдат приведени убедителни доказателства за употребата на химически оръжия в Сирия. Нищо чудно тогава, че вчера американските медии не изведоха съобщението за официално представения доклад като водеща новина. А и на фона на постигнатото в Женева споразумение между Русия и САЩ за унищожаване на сирийските химически оръжия и признанието на сирийския президент Башар Асад, че страната му притежава такива, надали вече някой се е съмнявал, че докладът на инспекторите от ООН ще съдържа друга информация.

Кой е виновен?

Проверката на инспекторите е установила, че при атаката край Дамаск на 21 август т.г. е бил използван зарин. Докладът обаче не дава отговор на въпроса кой е отговорен за това: режимът на Асад или бунтовниците? Но това и не беше задачата на инспекторите. Експертът по Близкия Изток Брус Ридъл от вашингтонския мозъчен тръст "Brookings Institution" казва пред Дойче Веле: "Докладът на ООН не обвинява директно Башар Асад, но малцина са тези, които вярват на твърденията на сирийския президент, че бунтовниците са виновни за кървавата баня през август."

Във вчерашното си изказване пред Съвета за сигурност Бан Ки-мун настоя виновниците да бъдат подведени под отговорност. Освен това той припомни, че в Женева Русия и САЩ са сключили споразумение за унищожаването на сирийските химически оръжия, като на основата на техния план ще бъде изработена резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която ще предвижда използване на сила, в случай че изискванията в плана не бъдат изпълнени. "Ако Дамаск не изпълни договорения план за унищожаване на химическия му арсенал, определено трябва да има последствия", каза той.

Точно това обаче е доста спорна точка в разговорите между преговарящите партньори. Още преди публикуването на доклада за употребата на химически оръжия в Сирия, между САЩ и Русия пламна ожесточен спор за това дали заплахата за употреба на сила трябва да бъде включена в резолюцията на ООН. Докато според американския външен министър Джон Кери тази мярка непременно трябва да фигурира в документа, руският му колега Сергей Лавров обяви, че включването на подобна заплаха може да представлява "непреодолимо препятствие".

През следващите дни и седмици Съветът за сигурност на ООН ще бъде изправен пред трудни задачи - в своята резолюция Съветът ще трябва да постигне споразумение не само относно употребата на военна сила срещу Сирия, но и да се занимае с проблеми, свързани със сигурността на експертите например. Според Брус Ридъл именно тук се крие и голямата опасност за плана на ООН: "Кой гарантира сигурността на експертите? ООН не може да се довери нито на сирийската армия, нито на бунтовниците."

Какви са рисковете оттук нататък?

Марк Якобсен от независимата американска организация "The German Marshall Fund of the United States" казва: "Сега режимът на Асад не само че ще трябва да сътрудничи на ООН по отношение на въпросите за сигурността, но и ще трябва да демонстрира прозрачност, на каквато не е свикнал." Той припомня, че информациите за местонахождението, видовете и количеството химически оръжия трябва да бъдат предоставени от Сирия в уговорения срок. Според Якобсен обаче унищожаването на химическите оръжия няма да е никак лесно.

"Едно е сигурно - в Сирия ще трябва да пристигнат стотици експерти и огромни количества техника", казва той. Според САЩ и Русия, унищожаването на химическите оръжия в Сирия ще продължи една година. В тази връзка "Ню Йорк Таймс" цитира представител на американското правителство, който казва: "Изключително трудно е, но не е невъзможно."

Експертът по Близкия Изток Брус Ридъл се опасява най-вече от реакциите на бунтовниците. За много от тях споразумението, сключено в Женева, представлява победа за Асад, така че те нямат доверие нито на САЩ, нито на ООН. "Екстремистите със сигурност ще се опитат да предотвратят инспекциите на ООН", казва той и допълва: "Според Ал Кайда, ООН е инструмент на някаква по-висша сила, която работи срещу исляма".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ