"Син на гангстер" спечели изборите в Осака

Син на гангстер спечели изборите в Осака

"Син на гангстер" спечели изборите в Осака

Гласоподавателите в японския град Осака избраха за кмет самопровъзгласилия се за "гангстерски син" Тору Хашимото, съобщи BBC. Той е събрал повече от гласовете в сравнение с кандидатурата на предишния кмет на града Кунио Хирамицу.

42-годишният адвокат Хашимото беше губернатор на провинция Осака от 2008 г. Наскоро той се оттегли от държавния пост, за да се кандидатира за кмет. В кампанията си той обеща да реформира административната структура на Осака, тъй като, по думите му, кметството и служителите на префектурата дублират функции.

Изборът на Хашимото предизвика голям интерес в цяла Япония. Над 300 журналисти са присъствали на организираната от него пресконференция часове след като изборните резултати станаха ясни. Причина за това са желанието на местните жители за радикална промяна и рекордната за последните 40 години избирателна активност в Осака, която надхвърля 60,92%. В последните две десетилетия тя е била под 40%.

За губернатор на провинцията на мястото на Хашимото е избран близкия му политически съюзник Ичиро Мацуи.

Икономиката на Осака се задъхва, особено след земетресението на 11 март. През 2010 г. безработицата там е била 6,9%, което е над средното за останалите провинции ниво от същия период – 5,1%. С населението от 8,8 млн. души това е третата най-голяма префектура в Япония.

Тору Хашимото е известен в страната с коментарите си по горещи политически теми в медиите и честитите си публични изяви. 30% от избраните членове на японския парламент са второ, трето и четвърто поколение наследници на родители с кариера в политиката. В неговото семейство обаче няма такива традиции. Той е известен като син на член на мафията. „Не можете да очаквате от едно богато семейство да разтърси нещата”, каза той по време на предизборната си кампания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ