Сорос вещае Трета световна война

 Сорос вещае Трета световна война

Сорос вещае Трета световна война

Американският милиардер Джордж Сорос допуска, че е възможна нова световна война, чието начало ще бъде поставено от конфликт между Китай и САЩ, пише Market Watch.

Такъв сценарий е възможен, ако Китай преориентира иконовиката си от експорт към вътрешни нужди - тогава на китайските власти ще им трябва външен конфликт, за да удържат управлението на страната, смята Сорос.

"Ако възникне стълкновение между Китай и военни съюзници на САЩ като Япония например, няма да е преувеличено да кажем, че сме на прага на Трета световна война", цитира Market Watch разсъждения на милиардера.

За да бъде избегнат този сценарий САЩ трябва да са готови на голям компромис към Китай, а именно да позволят юана да стане част от валутната кошница на МВФ, посочва още той. В този случай обаче китатайската валута може да се превърне в сериозна конкуренция на долара, пише Market Watch.

От своя страна, Китай трябва да е готов на отстъпки в политиката си за преструктуриране на икономиката на страната, отбелязва Сорос.
Споразумение между Китай и САЩ е трудно постижимо, но алтернативата е много неприятна - има сериозна опасност Китай да влезе във военен и политически съюз с Русия и тогава заплахата от нова световна война става реална, обобщава той.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ