Стачка след трагедията в турската мина

Стачка след трагедията в турската мина

Стачка след трагедията в турската мина

Профсъюзите в Турция обявиха еднодневна стачка след като броят на жертвите, загинали в каменовъглена мина в Сома на около 250 км от Истанбул достигна 282-ма души. Протестиращите твърдят, че приватизацията на минния сектор в страната е направила условията за труд в него по-опасни.

Турция е в тридневен траур от вторник насам, след като късо съединение доведе до пожар и взрив в мината. 363 души са били евакуирани в часовете след инцидента, посочва Би Би Си. 280 от миньорите са успели да излязат сами на повърхността. Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че в момента на взрива под земята е имало 787 миньори.

Опозицията в Турция се активизира след случилото се и поиска оставката на правителството. Премиерът Реджеп Ердоган посети Сома и бе посрещнат в града от гневна тълпа, която го нарече „убиец” и „крадец”. Местни жители се оплакаха от небрежното отношение към сигурността в мината, чиито собственици са свързвани с управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган. Премиерът обаче заяви, че единственият виновник за трагедията е случайността.

Експлозията е най-големият промишлен инцидент в Турция до момента. Към момента около 150 миньори остават в неизвестност. Смята се, че най-вероятно са загинали. От снощи от мината не са вадени оцелели. Спасителната операция е била временно прекратена за няколко часа през нощта заради висока концентрация на газ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ