Уругвай легализира производството и търговията на марихуана

Уругвай легализира производството и търговията на марихуана

Уругвай легализира производството и търговията на марихуана

Долната камара на уругвайския парламент одобри легализирането на марихуаната, предаде „Франс прес”. След завършване на процедурата Уругвай ще се превърне в първата държава в света, в която правителството ще контролира производството и търговията с канабис.

Проектозаконът предвижда правителството на Уругвай да поеме контрола и регулацията на износа, вноса, засаждането, отглеждането, събирането, складирането и търговията с канабис и неговите производни. До момента беше законно да се употребява марихуана, но не и да се произвежда такава и да се търгува с нея.

Текстът на законопроекта е бил приет с 96 гласа срещу 50, след 14-часови дебати. Според него потребителите на марихуана ще трябва да се регистрират и да са на възраст над 18 години. Ще им бъде позволено да потребяват до 40 грама на месец, закупувани от специално лицензирани аптеки, или да си отглеждат вкъщи до 6 растения. Ще бъде разрешено и създаването на клубове на пушачи, в които ще могат да членуват до 15 души, да отглеждат до 90 растения и да събират от тях до 7,2 кг растителна маса годишно. За да не се превърне страната в център на наркотуризъм, законното потребление ще бъде позволено единствено на уругвайци.

Законопроектът беше представен още през юни 2012 г. като част от серията от мерки за борба с растящото насилие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ