Хилари Клинтън: Световната демокрация умира!

Хилари Клинтън: Световната демокрация умира!

Хилари Клинтън: Световната демокрация умира!

„Свободата за мирно събрание и гражданското общество отбелязва спад по света, което заплашва демократичното управление”. Това предупреждение отправи държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пред делегати от 75 страни на конференция в Краков, предаде „Франс прес”.

"Трябва да се пазим от стоманената хватка, в която правителствата по света бавно смазват гражданското общество и човешкия дух", заяви още държавният секретар. Клинтън участва в организирана от Полша среща, която е част от десетгодишния юбилей от основаването на Общността на демокрациите.

Темите на конференцията са фокусирани върху начините за защита на демокрацията и предизвикателствата, пред които тя е изправена в страни като Беларус, Иран, Хаити, Зимбабве, Северна Корея и Бирма. “Демокрацията представлява универсалното човешко желание да участваме в изработването на правилата, които управляват нашия живот – то е толкова базово, колкото и нуждата да дишаме“, заяви от своя страна полският външен министър Радослав Сикорски.

Клинтън обяви, че САЩ ще дадат 2 милиона долара на нов фонд, създаден за подкрепа на работата на неправителствени организации, подложени на натиск. Тя изрази надежда, че фондът ще предоставя “правна защита, комуникационни технологии като клетъчни телефони и интернет-достъп и други форми на бърза подкрепа“. "Като защитаваме тези смели хора, защитаваме идея, която е била и ще остане основна за успеха на нашите общества. Залогът е висок и за нас, не само за тях", подчерта тя.

Според доклад на анализаторите от Freedom House, основните права и свободи през 2009 г са били в упадък по целия свят - тенденция, която се запазва за четвърта поредна година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ