Хонконг празнува 15 години от връщането си към Китай

Хонконг празнува 15 години от връщането си към Китай

Хонконг отбелязва 15-години от връщането на територията му от Великобритания на Китай. Китайският президент Ху Цзинтао е водеща е водеща фигура в събитията по честването. Малки групи протестиращи се опитаха да осуетят посещението му.

Едно от основните им оплаквания е, че встъпването в длъжност на шефа на изпълнителната власт Лън Чун-ин, избран през пролетта от избирателен комитет е предназначено да изпълнява поръките на Пекин. Той беше избран от избирателна колегия от 1200 бизнес лидери и други влиятелни граждани, лоялни най-вече на китайските власти.

При полагането на клетва на церемонията китайският премиер поднесе своите "поздравления" на г-н Люн и неговият екип. Цзинтао изрази подкрепата си за особения статут на Хонконг, изразен с фразата "една страна, две системи" и заяви, че той е непоколебим. Моделът "една страна, две системи" бе приет от Пекин преди 15 години. Така Хонконг има статут на полуавтономен район. Територията запази валутата си, правосъдната си система и най-вече свободата на пресата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ