Aмериканският Институт за изследване на войната: Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

Aмериканският Институт за изследване на войната: Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

Aмериканският Институт за изследване на войната: Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, каза днес в редовната си оценка за хода на конфликта Институтът за изследване на войната, цитиран от УНИАН.

Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата, заяви американският мозъчен тръст. По негови данни руската групировка в Луганска област, Източна Украйна, възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива.

"Когато руското военно командване реши, че се е подготвило достатъчно за подновяване на по-голяма настъпателна операция, то най-вероятно ще продължи с широкомащабно настъпление с повече войски и по-голяма упоритост, отколкото сега. Изходът от оперативната пауза може да бъде постепенен и да не бъде забелязан веднага", прогнозира Институтът за изследване на войната.

Той отбеляза, че главното условие за оперативна пауза е да се създаде вид, че тя или не съществува, или ще бъде твърде кратка, така че противникът да няма време да овладее инициативата и да премине в контранастъпление.

В оценката за развитията на военните действия вчера пише, че руските сили са постигнали незначителни успехи югоизточно от град Северск, в Бахмутски район в Донецка област, и са продължили настъпват западно от вече превзетия от тях Лисичанск.

Руската артилерия е обстрелвала района южно от Барвенково, в Изюмски район в Харковска област. На обстрел са били подложени също Никопол, Новопавловка и няколко населени места северозападно от Славянск, каза Институтът за изследване на войната.

Според него това може да означава, че руските сили искат да заобиколят Барвенково от изток и да достигнат пътя Изюм-Славянск, за да поемат на югоизток към Славянск, или да поемат директно на югоизток от Барвенково към Краматорск.

Русия превзе град Изюм, в североизточната украинска Харковска област, още през март. Краматорск де факто е административният център на онази част от Донецка област, която остава под контрола на Украйна. Славянск, друг голям град в източния украински регион, бе контролиран от проруските сепаратисти в продължение на няколко месеца след избухването на техния бунт през 2014 г. 

В четвъртък Институтът за изследване на войната вече предположи, че руските въоръжени сили може би временно намаляват мощта на офанзивата си в Украйна, за да се прегрупират за ново настъпление.

В сряда Русия "за първи път през 133-те дни от началото на войната" не обяви нови териториални придобивки в Украйна, отбеляза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той допусна, че е възможно руската армия да прави "оперативна пауза", която не предполага "пълно прекратяване на активните бойни действия". 

"Вероятно руските сили ще се ограничат до сравнително малки нападения, опитвайки се да създадат условия за по-големи офанзиви и да възстановят бойната си сила, от която се нуждаят, за да се заемат с тези по-амбициозни начинания", прогнозира преди два дни Институтът за изследване на войната.

Източник, близък до "Народната милиция" на "Луганската народна република" каза пред ТАСС, че руската армия и сепаратистите са превзели Клиновое, в Бахмутски район в Донецка област. Той съобщи за "активно настъпление" на съюзните сили към град Бахмут, който се намира само на около 6 километра от това село.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ