Bild: Германски спецчасти чакат в Кипър за операция по освобождаване на заложници в Газа

Bild: Германски спецчасти чакат в Кипър за операция по освобождаване на заложници в Газа

Bild: Германски спецчасти чакат в Кипър за операция по освобождаване на заложници в Газа

В Кипър са изпратени германски специални части, чиято задача е да подготвят евентуална операция в ивицата Газа за освобождаване на заложниците, съобщи Bild. Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Хамас има най-малко осем германски граждани сред заложниците си. По време на посещението си в Израел канцлерът Шолц призова гупировката да освободи германците.

Също така, според Bild, задачата на германските специални части може да включва евакуация на германски граждани от ивицата Газа и Ливан. Спецоперация за освобождаването на американските заложницие на Хамас, не изключи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Все още обаче няма надеждна информация за прехвърляне на американски специални сили в региона. Но фактът на пряка военна помощ за Израел е очевиден. Израелското министерство на отбраната съобщи в социалните мрежи, че наскоро в страната е пристигнал товарен самолет от САЩ. Той съдържа първата партида бронирани машини, купени от САЩ. В бъдеще в страната ще пристигнат и други пратки с оборудване. Наблюдатели допускат още, че при посещението си в Израел, британският премер Риши Сунак ще подкрепи идеята на президента на САЩ Джо Байдън.

Американският президент след посещението си в Израел направи изявление, от което следва, че Западът разубеждава Нетаняху за сухопътна операция срещу Хамас. „Дълго обсъждахме какви алтернативи има въвеждането на израелски войски в ивицата Газа. Нашите военни говорят с техните военни за това какви са алтернативите, но аз няма да се задълбочавам в този въпрос“, каза Байдън. Намирането на алтернатива на наземните операции би било логично. Западът, поне досега, не успя да убеди Египет и Йордания да приемат бежанци от ивицата Газа. И ако цивилните не бъдат отстранени от района на бойните действия, наземната операция ще е изпълнена с тежки жертви сред палестинските невоюващи лица, изтъкват наблюдатели пред световните медии. Сега в ръцете на Хамас има около 200 чужденци. Преди два дни в интервю за NBC високопоставен представител на Хамас обяви, че групировката е готова да освободи заложниците в замяна на прекратяване на обстрела на ивицата Газа. Но размяната на удари между Израел и неговите противници не спира.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ