Блатер и Платини бяха оправдани по делото за корупция

Блатер и Платини бяха оправдани по делото за корупция

Блатер и Платини бяха оправдани по делото за корупция

Бившият президент на Международната футболна федерация (ФИФА) Йозеф Блатер и бившият ръководител на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Мишел Платини бяха оправдани по дело за измама и корупция, съобщи AFP.

Федералният наказателен съд на Швейцария отхвърли иска на прокуратурата за присъда от 1 година и 8 месеца лишаване от свобода условно за бившите футболни функционери.

На 2 ноември 2021 г. федералната прокуратура на Швейцария повдигна обвинения срещу Блатер и Платини във връзка с незаконното плащане от ФИФА на 2 милиона швейцарски франка (около 2,2 милиона долара) в полза на Платини.

Те също бяха обвинени в измама, злоупотреба с доверие и лошо управление. От 1998 до 2002 г. Платини работи като консултант на Блатер, който тогава беше президент на ФИФА. Получавал е годишно възнаграждение от 300 000 швейцарски франка.

В документа на прокуратурата се посочва, че "повече от 8 години след дейността си като консултант той е декларирал наличието на дълг от 2 милиона франка". Беше отбелязано, че с помощта на Блатер съответните плащания са извършени в началото на 2011 г.

Доказателствата, събрани от федералната прокуратура, засилиха подозрението, че това „плащане е извършено без основание“. Следователно в тази връзка прокуратурата дойде до заключението, че Блатер и Платини са извършили престъпления.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ