Близо 7% от компаниите в Германия използват блокчейн технологии

Близо 7% от компаниите в Германия използват блокчейн технологии

Сред германските компании 6,9% в момента използват или планират да използват блокчейн технология за бизнес процесите си. Това установи проучване на икономическия институт Ifo, възложено от Ханзейския блокчейн институт (Hanseatic Blockchain Institute), предава БТА.

Въвеждането на такива технологии е тема на дискусии в 18,7% от всички анкетирани компании, съобщава икономическият институт в прессъобщение.

"Очевидно вече има множество пилотни проекти, базирани на блокчейн, в широк спектър от браншове. В дългосрочен план блокчейн има потенциала значително да увеличи икономическото производство", посочва експертът Ана Волф от "Ифо".

Чрез блокчейн - технология, която се появи около криптовалутите, могат да се управляват данни в разгърната инфраструктура без централно звено. По този начин се създават прозрачност, сигурност и доверие в трансакциите, отбелязват експертите. 

В промишлеността 12% от компаниите използват или планират използването на блокчейн технологии, а близо 24% го обсъждат. Химическата промишленост е още по-напред, с 14% от предприятията, които са се възползвали от технологичната възможност.

В строителния сектор това са направили 13%, а около една пета (близо 20%) планират да го направят.

Сред производителите на храни за хора и животни, на печатни материали, оборудване за обработка на данни, електронно оборудване, мебели, машини поне 10% използват или планират да използват блокчейн. Тази стойност е много по-ниска в търговията, строителството и сектора на услугите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ