Часовникът на Страшния съд вече е само на 90 секунди от полунощ

Часовникът на Страшния съд вече е само на 90 секунди от полунощ

Часовникът на Страшния съд вече е само на 90 секунди от полунощ

Неправителствената организация „Бюлетин на атомните учени“ обяви, че е преместила стрелките на Часовника на Страшния съд по-близо до полунощ от когато и да е било, отразявайки оценката на експертите, че човечеството е изправено пред безпрецедентни заплахи за своето съществуване, пише Си Ен Би Си.

Часовникът на Страшния съд бе пренастроен на  „90 секунди до полунощ“, обявиха лидерите на групата на пресконференция. Това е с 10 секунди по-близо до полунощ, която е теоретичната точка на унищожението. През последните три години часовникът бе на ниво от 100 секунди.

Групата измерва реалните и екзистенциални заплахи за човечеството, от изменението на климата до перспективите за ядрена война, от повече от 70 години.

„Целта на часовника е да прецени къде е човечеството и дали сме в по-голяма безопасност или сме изложени на по-голям риск“, каза д-р Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на групата. „И докато приближаваме часовника към полунощ, ние изпращаме съобщение, че ситуацията става все по-спешна“, добави тя.

Тази година продължаващата пандемия COVID-19, нахлуването на Русия в Украйна и слабо завоалираната заплаха на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия в конфликта повишиха глобалната заплаха за човечеството, казаха от „Бюлетин на атомните учени“

„Путин не е дал индикации, че е готов да приеме поражението“, коментира д-р Стивън Фетър, професор в Университета на Мериленд и експерт по ядрена заплаха.

„Но дори ако употребата на ядрено оръжие бъде избегната в Украйна, войната постави под въпрос ядрения ред - системата от споразумения и разбирателства, които бяха изградени в продължение на шест десетилетия, за да се ограничат опасностите от ядрени оръжия“, каза Фетер.

Подновената глобална заплаха от ядрена война беше усложнена от продължаващата пандемия на COVID-19, отбелязаха експерти.

„Събития като пандемията от COVD-19 вече не могат да се считат за редки, случващи се веднъж на век“, каза д-р Сюзет Маккини, директор на науките за живота в Sterling Bay.

„Общият брой и разнообразието на огнища на инфекциозни заболявания са се увеличили значително през последните 40 години, като повече от половината са причинени от болести, произхождащи от животни и предавани на хора“, каза тя, като добави, че все още „не се вижда ясен край“ на пандемията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ