Дъщерята и зетят на Тръмп също се включиха в уреждането на проблемите в Газа

Дъщерята и зетят на Тръмп също се включиха в уреждането на проблемите в Газа

Дъщерята и зетят на Тръмп също се включиха в уреждането на проблемите в Газа

Дъщерята на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп  - Иванка Тръмп и съпругът й Джаред Кушнър проведоха среща в Ню Йорк с министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдел Рахман Ал Тани, милиардери и бизнесмени. Това съобщи порталът Axios с позоваване на свои източници.

Според тях, на срещата катарският премиер е говорил за усилията на Доха за разрешаване на конфликта в Близкия изток. Изданието подчертава, че Ал Тани „е ключов участник в посредничеството между Израел и Хамас“, особено по отношение на преговорите за освобождаване на заложници, държани от палестински екстремисти в Газа.

Порталът Axios отбелязва, че Къшнър и катарският премиер "се сближиха по време на администрацията на Тръмп, докато преговаряха за прекратяване на споровете между Катар и други арабски страни в Персийския залив". Както посочва порталът, сега арабската държава е „подложена на нарастващ натиск и наблюдение“ от страна на членове на Конгреса на САЩ и еврейски организации поради връзката си с Хамас. На срещата, според източник на Axios, Ал Тани е уверил събеседниците си, че „милиардите долари, които Катар е прехвърлил в Газа през последните пет години, за да плати заплати, гориво и помощ на нуждаещите се, са координирани и одобрени от израелското правителство.”

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на екстремисти от радикалното движение Хамас от Ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври, което беше придружено от убийства на жители на гранични селища и вземане на заложници

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ