Две експлозии събудиха Одеса

Две експлозии събудиха Одеса

Две експлозии събудиха Одеса

Две експлозии събудиха тази сутрин Одеса, предават световните агенции. Две ракети са ударили пристанищната инфраструктура, часове след постигането на споразумение за възобновяване на износа на зърно от Украйна, съобщиха украинските военни.

Съгласно условията на сделката от петък Русия ще преустанови военните си действия, докато корабите бъдат натоварени и напуснат украинските пристанища, припомня ВВС.

В публикация в социалните медии Южният команден център на украинската армия съобщава,  че две ракети "Калибър" са ударили пристанището, докато други две са били свалени от системи за противовъздушна отбрана.

Олексий Хончаренко, местен депутат, написа в Telegram, че пристанището на града се е запалило след атаката.

Все още няма информация за жертви и за размера на щетите.

В петък високопоставени служители на Киев и Москва подписаха споразумение, което позволява износът на милиони тонове зърно, задържано в Украйна. Сделката, чието постигане отне два месеца, трябва да продължи 120 дни. В Истанбул ще бъде създаден център за координация и наблюдение, в който ще работят представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, осъди атаката и обвини Русия в „систематично създаване на хранителна криза“.

„С руските ракети Владимир Путин се изплю в лицето на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Турция Реджеп Ердоган, които положиха огромни усилия за постигане на споразумението, за което Украйна е благодарна“, добави Олег Николенко, говорител на украинската външна политика министерство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ