Ердоган призова Путин за едностранно прекратяване на огъня, руският лидер настоя Киев да приеме окупирането на територии

Ердоган призова Путин за едностранно прекратяване на огъня, руският лидер настоя Киев да приеме окупирането на територии

Турският президент Ердоган е заявил на Владимир Путин в телефонен разговор, че мирните усилия във войната между Русия и Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", съобщи турското президентство, цитирано от БНР.

Президентът Владимир Путин обаче е заявил пред турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, че е готов за диалог с Украйна, ако Киев приеме окупираните от Москва територии за руски, съобщи Кремъл днес, съобщи Нова тв.

"Путин отново потвърди готовността на Русия за сериозен диалог при условие, че киевските власти изпълнят добре известните и многократно изразявани изисквания за признаване на новите териториални реалности", се казва в изявление на Кремъл. Ердоган обаче е прзовал за мирни преговори в телефонния разговор с Путин.

Руските войски окупират големи територии в Източна и Южна Украйна. Кремъл твърди, че е анексирал Донецката, Луганската, Запорожската и Херсонската област, въпреки че не ги контролира изцяло.

"Руската страна подчерта разрушителната роля на западните държави, които помпат киевския режим с оръжие и военно оборудване, предоставят му оперативна информация и цели", се казва още в изявлението на Кремъл.

Ердоган освен това е заявил, че иска да обсъди ситуацията в Украйна с украинския президент Володимир Зеленски и да предложи начини за нейното разрешаване. Излъчването на речта на турския лидер на заседание на управляващата партия се прави от телевизия от TRT Haber.

Той отбеляза, че на 5 януари е планиран разговор със Зеленски, по време на който лидерите ще обсъдят ситуацията в Украйна и начините за нейното смекчаване. Според Ердоган Анкара ще може да изведе руско-украинските отношения на различно, „по-меко“ ниво.

Лидерите обсъдиха и изпълнението на знаковото споразумение за деблокиране на украинското зърно, постигнато с посредничеството на ООН и с помощта на Турция. Кремъл заяви, че двойката е обсъдила "деблокирането на доставките на храни и торове от Русия" и необходимостта от "премахване на всички бариери пред руския износ

През октомври Русия за кратко излезе от споразумението след атака с дрон срещу Черноморския ѝ флот. В рамките на няколко дни тя отново влезе в сделката, но официални лица се оплакаха от ограничения върху руските продукти. ". Ердоган е казал на Путин, и че трябва да бъдат предприети конкретни стъпки за премахване на кюрдските бойци от сирийския граничен регион.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ