Европейската космическа агенция търси заместител на ракетите-носители „Союз“

Европейската космическа агенция търси заместител на ракетите-носители „Союз“

Европейската космическа агенция търси заместител на ракетите-носители „Союз“

Европейската космическа агенция /ESA/ търси заместител на руските ракети-носители „Союз“ за извеждане на апаратура в космоса от космодрума Куру във Френска Гвиана.

За това съобщи генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер. „Знаете много добре какво се случи миналата година -  изстрелванията на ракети „Союз“ от космодрума Куру бяха спрени. Така до средата на годината Европа няма да има гарантирана способност да прави космически изстрелвания и това е огромен проблем за нас, " каза Ашбахер на пресконференция в понеделник. ESA заяви, че проучва използването на алтернативни ракети-носители след отмяната на изстрелванията на руските ракети "Союз" от космодрума Куру.

Сред проектите по транспортното обслужване на космическите апарати, ESA посочи Galileo M10, Galileo M11, сателитите EarthCare и телескопа Euclid.  Според Ашбахер, Европа няма да може да използва собствени ракети-носители за изстрелване на полезния товар в космоса. Обещаващата ракета носител Ariane 6 все още не е готова за изстрелвания, а последните мисии Ariane-5 са планирани за април и юни 2023 г.

Ашбахер информира, че в момента продължава разследването на причините за инцидента с ракетата Vega-C, станал в края на миналата година. Разследващата комисия ще представи заключенията си в средата на февруари.

На 24 февруари 2022 г. САЩ и ЕС обявиха налагането на санкции срещу руската космическа индустрия. В отговор на европейските санкции Дмитрий Рогозин, тогавашен ръководител на „Роскосмос“, обяви прекратяването на изстрелванията на ракети "Союз" от космодрума Куру във Френска Гвиана и отзоваването на руските специалисти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ