Гърция с план за вдигане на цените на билетите за Акропола и музеи с 50 %

Гърция с план за вдигане на цените на билетите за Акропола и музеи с 50 %

Гърция с план за вдигане на цените на билетите за Акропола и музеи с 50 %

Цената на входния билет за Атинския акропол ще се увеличи с 50%, до 30 €, през 2025 г. билетът за Националния археологически музей ще се повиши с 66%, до 20 €. Това съобщава вестник Avgi, позовавайки се на информация от гръцкото министерство на културата.

Според изданието Министерството на културата обяви значително увеличение на цените на входните билети за посещение на археологически обекти и музеи в момент, когато цените в Гърция се повишават. Така от 1 април 2025 г. цената на билета до Акропола ще скочи от 20 на 30 €. Цената на билета за Националния археологически музей ще се повиши до 20 € от сегашните 12 €. От Министерството на културата, опитвайки се да оправдаят увеличението, посочват, че сегашните цени на билетите са много ниски спрямо средните европейски цени, пише изданието.

Преди това, от 1 април 2024 г., ще бъдат премахнати единичните билети за посещение на повече от един археологически обект или музей и ще бъдат премахнати различните цени през летния и зимния сезон, като се въвежда една и съща цена на билета за всяка категория през цялото време годината. Според Министерството на културата Централният археологически съвет единодушно е одобрил новата ценова политика.

В резолюцията на министерството по-специално се отбелязва, че от 1 април 2025 г. археологическите обекти, паметниците и музеите ще бъдат разделени в пет категории, като в зависимост от категорията ще има пет нива на цените на входните билети. Първата категория включва само Атинския акропол, където входният билет ще струва 30 €. Втората категория ще включва археологически обекти и музеи с посещаемост от над 200 хиляди души годишно (цената на билета там ще бъде 20 €). За обектите и музеите от трета категория, където годишно идват от 75 хиляди до 200 хиляди души, билетът ще струва 15 €. В четвъртата категория (15-75 хиляди посетители) входът ще струва 10 €, в петата - 5 €.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ