Германската крайна десница търси съюз за "контролирано разпускане" на ЕС*

Германската крайна десница търси съюз за контролирано разпускане на ЕС*

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) смята да превърне контролираното разпускане на ЕС в една от основните си цели на предстоящите европейски избори, а нейният лидер Тино Хрупала нарича унгарския премиер Виктор Орбан един от основните си съюзници, пише EURACTIV.

В предложението си за манифест за изборите за ЕС, който трябва да бъде утвърден по време на партийната конференция на 29 юли, AfD призовава за "контролирано разпускане" на "властолюбивия ЕС".

"Ние настояваме за рестартиране на Европа, за да можем да използваме потенциала на националните държави и да възстановим моста на изток", заяви пред EURACTIV Хрупала, съпредседател на AfD.

ЕС е "само икономическо пространство и трябва да остане такова", добави той. Европейският съюз "изземва националните компетенции, без да е в състояние  да замени националната държава, като в същото време е недостатъчно демократичен.", твърди той.

Хрупала посочи санкциите на ЕС срещу Русия като нагледен пример за нелегитимността на подобен подход, като заяви, че те "не са в интерес на гражданите" и са довели до повишаване на инфлацията и рецесия.

Вместо това AfD предлага ЕС да бъде заменен с "нова европейска икономическа и основана на интереси общност, лига на европейските нации".

"Съюзниците" в Унгария, Австрия 

Предложението на AfD, което на практика би довело до излизане на Германия от ЕС, е дългогодишна позиция на партията, която първоначално се обяви за разпускане на паричния съюз.

Още на последните избори за Бундестаг AfD водеше кампания за пълно разпускане на ЕС.

Оттогава насам обаче позициите на много от нейните крайно десни сестрински партии в политическата група на ЕС "Идентичност и демокрация" (ИД) значително се смекчиха.

Крайнодясната партия Национален сбор на Марин Льо Пен във Франция например оттогава се отказа от идеята за разпускане на ЕС и вместо това настоява за фундаментална реформа на блока - нещо, което според AfD е невъзможно.

По подобен начин крайнодясната партия "Лега" на Матео Салвини в Италия в момента се стреми да стане по-представителна, докато създава широк съюз с десноцентристките сили за предстоящите избори, като постепенно се отказва от евроскептичните си идеи.

Въпреки това Хрупала е оптимист, че разпадането на ЕС може e възможно и залага на десните партии в Австрия и Унгария.

"Перспективите [за осъществяване на предложението] са добри, тъй като глобалната тенденция е в наша полза", казва той.

Австро-унгарската ос

Австрия и Унгария биха били идеални партньори и естествени съюзници за AfD. "Централноевропейското сътрудничество с Унгария и Австрия е от ключово значение за Германия", казва Хрупала и допълва, че Орбан "вече показва как може да се реализира в Европа политика, основана на национални интереси".

От страна на Австрия крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) в момента води в социологическите проучвания въпреки честите обвинения в корупция. Подобно на тях, Фидес на Орбан се очаква да спечели почти половината от гласовете, а най-близкият ѝ съперник изостава с близо 30%.

Самата AfD също неотдавна възстанови позициите си и в момента партията заема второ място с около 20%, изпреварвайки дори социалдемократическата партия на канцлера (SPD).

Междувременно от FPÖ вече изразиха подкрепата си за AfD.

"Гледаме доста критично и с голяма загриженост на развитието, което Европейският съюз пое през последните години", заяви пред EURACTIV Харалд Вилимски, ръководител на делегацията на FPÖ в Европейския парламент.

"Разбира се, европейските граждани трябва да имат възможност да избират дали все още са съгласни с развитието [на ЕС], или предпочитат да вървят в посока, по-близка до основните идеи на интеграцията, а именно мир, свобода и богатство", добави той.

Въпреки че Фидес на Орбан е идеологически близка до AfD, тя не е свързана с никоя група в Европейския парламент, след като напусна дясноцентристката ЕНП.

*Заглавието е под редакцията на Мениджър Нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ