Глобалните военни разходи достигнаха рекордно ниво на фона на нарастващата несигурност

Глобалните военни разходи достигнаха рекордно ниво на фона на нарастващата несигурност

Глобалните военни разходи са достигнали нов рекорд миналата година, стимулирани от обратния завой в политиката в Европа, където правителствата отделиха най-много средства за отбрана от края на Студената война насам в резултат на войната в Украйна, предаде Блумбърг.

Разходите за отбрана са се увеличили с 3,7% в реално изражение, за да достигнат рекордните 2,24 трилиона долара през 2022 г., съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира SIPRI в понеделник.

Около половината от годишното увеличение се дължи на нарастващия военен бюджет на Украйна, според данни за източноевропейската страна, които изключват чуждестранната помощ.

Бюджетите за отбрана се увеличават в цяла Европа в отговор на руската агресия, като в същото време, напрежението в Източна Азия предизвиква по-големи разходи в тази част на света.

„Непрекъснатото нарастване на глобалните военни разходи през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят“, каза старшият изследовател на SIPRI Нан Тиан в изявление. „Държавите укрепват военната си сила в отговор на влошаващата се среда за сигурност, която не предвиждат да се подобри в близко бъдеще“, добави Тиан.

В друг знак за това как светът се връща към ситуация, наблюдавана за последно през Студената война, военните разходи в страните от Централна и Западна Европа за първи път надхвърлиха нивото от 1989 г.

Финландия и Швеция са сред страните, които са увеличили най-много бюджетите за отбрана. Покупката на изтребители F-35 от Финландия допринесе за 36% скок на разходите в съседката на Русия, която се присъедини НАТО този месец като негов 31-ви член. Швеция все още чака влизане в алианса.

Междувременно бюджетите за отбрана на съществуващите членове на НАТО се увеличиха с 0,9% спрямо 2021 г., тъй като разходите намаляха в някои страни, включително Италия, Турция и Гърция. В Близкия изток Саудитска Арабия увеличи разходите си с около 16%, като така страната има петият най-голям бюджет за отбрана в света. Катар, който разшири въоръжените си сили и обновява своите оръжейни запаси, увеличи разходите с 27%.

САЩ продължават да имат най-големия бюджет за отбрана в света, като той е по-голям от този на останалите държави от Топ 10 по разходи за отбрана, според оценката на SIPRI. През 2014 г. анексирането на Крим от Русия през 2014 г. сложи край на кратък период на свиване на бюджетите за отбрана, като оттогава глобалните разходи нарастват всяка следваща година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ