Китай с най-мащабно военно учение край Тайван след посещението на Пелоси

Китай с най-мащабно военно учение край Тайван след посещението на Пелоси

Китай с най-мащабно военно учение край Тайван след посещението на Пелоси

Китай изпрати 71 бойни самолета близо до Тайван като част от най-голямата си демонстрация на военна мощ около острова, откакто председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе през август, предаде Блумбърг.

Тайпе обвини Пекин във „военно сплашване“, като според Министерството на отбраната на Тайван демонстрацията е включвала 47 китайски военни самолета, които са пресекли или средната линия на Тайванския проток, или са навлезли в зоната за идентификация на югозападната противовъздушна отбрана на Тайван за период от 24 часа до 6 сутринта в понеделник. Китай също така е изпратил седем военноморски кораба близо до острова, казват от Тайпе.

„Свързаното с Китайската комунистическа партия военно сплашване очевидно има за цел да възпира нашите хора, което няма да помогне на международния имидж на партията“, заяви Министерството на отбраната на Тайван.

Китайската армия обяви в неделя, че е провела учения около Тайван в отговор на ескалиращото „тайно споразумение и провокации“ от  страна на Тайван и САЩ. Военните учения идват, след като Вашингтон разреши увеличаване на военната помощ за острова.

Китайската народоосвободителна армия заяви, че е организирала патрули за бойна готовност и учения около Тайван. Военните ще предприемат „всички необходими мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост“, каза командването на Източния театър, което е със седалище в китайския град Нанкин.

Миналата седмица американските законодатели подкрепиха законопроект за разходи от 1,7 трлн. долара, който включваше 2 млрд. долара финансиране за оръжия за Тайван. Министерството на отбраната на Китай разкритикува закона, който позволява продажба на оръжия на стойност до 10 милиарда долара на Тайван, за преувеличаване на заплахата от военен конфликт между Китай и Тайван. Пекин също така обвинява Вашингтон, че се меси във вътрешните работи на Кийта.

Китай обикновено увеличава броя на самолетите, които изпраща в пролива, след събития, които смята за провокативни. По-рано този месец нейните военни изпратиха най-големия брой бомбардировачи в Тайванския пролив от най-малко две години, в очевидна демонстрация на недоволство от посещението на високопоставен член на управляващата партия в Япония.

„Мащабните учения на Китайската народоосвободителна армия през последните няколко дни служат като политическо послание, изразяващо недоволство от отбранителните актове на САЩ, които отделят значителни ресурси за Тайван тази година“, каза Дрю Томпсън, бивш служител на Министерството на отбраната и гостуващ старши сътрудник в Училище за публична политика Лий Куан Ю в Националния университет на Сингапур.

Пекин беше вбесен от пътуването на Пелоси до Тайпе през август, което външният министър Ван И го определи като „пълен фарс“. Китайската народоосвободителна армия отговори с безпрецедентни военни учения около Тайван, включително изстрелване на ракети в морето и пресичане на средната линия, която разделя Тайванския проток.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ