Командирите на полка "Азов" се срещнаха със семействата си в Турция

Командирите на полка Азов се срещнаха със семействата си в Турция

Командирите на полка "Азов" се срещнаха със семействата си в Турция

По време на посещението си в Турция първата дама на Украйна Олена Зеленска се срещна с освободените от руски плен командири на полка "Азов". „По време на посещението ми в Турция имах възможност да се срещна с нашите момчета от Азов. Те са тук според условията на обмен. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак успя да организира среща с техните семейства. Беше много емоционално. Пътят до този момент беше дълъг и труден. Най-накрая успяха да се прегърнат“, написа Зеленска в Telegram.

Първата дама предаде поздравления и благодарност към бойците от Украйна, президента и от "всички хора, които защитават". „Важен ден. Основното е, че Украйна се бори и ще се бори за целия наш народ. Все още много от тях са в руски плен – мъже и жени, военни и цивилни. И имаме нужда от всички. Живи“, подчерта Зеленска.

Тя предаде и благословията на Вселенския патриарх Вартоломей, с когото се срещна предишния ден в Истанбул, към украинските защитници и техните семейства.

снимка: Пресслужба на Президента

Ермак разговаря с наскоро освободените защитници на "Азовстал" и от името на президента на Украйна Володимир Зеленски и изрази благодарност и искрено уважение към украинските военни за тяхната смелост, храброст и устойчивост. Той отбеляза, че никой няма да може да разбере напълно изпитанията, през които са преминали защитниците на Азовстал.

„Трябва да освободим всички, които са останали в руски плен, и всички, които са били насилствено депортирани. Разбирате колко е важно това. Хората са най-ценното нещо в Украйна. И ние се борим упорито за завръщането на всеки наш воин и всеки цивилен", изтъкна той, предаде Президентската пресслужба.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна подчерта важността на организирането на рехабилитацията на освободените войници и адаптирането им към нормален живот. Той отбеляза, че през времето в плен, семействата им също са преминали през изключително тежки изпитания, с които те са се справили достойно. "Вашите роднини упорито се бориха за вашето освобождаване. Толкова дълго ви чакаха", разказа Ермак.

снимка: Пресслужба на Президента

Андрий Ермак пожела бързо възстановяване на героите и изрази надежда, че много скоро командирите ще могат да се върнат в родината при семействата си. "Основното нещо днес е да осигурим максимално възможно възстановяване на нашите защитници. Затова се отнасяйте към рехабилитацията си възможно най-отговорно, трябва да следвате всички препоръки на лекарите", добави Еермак.

снимка: Пресслужба на Президента

Според него отбраната на Мариупол и "Азовстал" е свидетелство за смелостта и устойчивостта на украинския народ и ще остане пример за несломимост за много поколения украинци. „Мариупол са нашите Термопили. Както за 300-те спартанци, целият свят трябва да знае за защитата и трагедията на Мариупол. Но най-важното е героите да са живи“, обобщи Ермак.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред