Конгресът на САЩ работи по законопроект, обявяващ Русия за "държава агресор"

Конгресът на САЩ работи по законопроект, обявяващ Русия за държава агресор

Конгресът на САЩ работи по законопроект, обявяващ Русия за "държава агресор"

Конгресът на САЩ работи за бързо внасяне на законопроект, осъждащ Русия като "държава агресор", на фона на предстоящото днес посещение на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, съобщи в. "Хил", цитиран от БТА.

Такова определение ще предостави на президента Джо Байдън нови правомощия за налагане на санкции срещу представители на руските власти. Съветник от Републиканската партия в Камерата на представителите обаче определи законопроекта като "половинчат отговор" на искането на Зеленски Съединените щати да определят Русия като "държава спонсор на тероризма".

Етикетът "държава спонсор на тероризма" би изолирал Москва в международен план и би принудил САЩ да търсят отговорност от страните, които се ангажират с Кремъл.

Администрацията на Байдън отхвърли такова определение, заявявайки, че то би вързало ръцете на САЩ в отношенията с Русия като цяло и би отнело възможността на администрацията за каквито и да било дипломатически усилия за прекратяване на войната на Кремъл срещу Украйна. 

"В момента работим с Конгреса по закон, който би ни помогнал да заобиколим някои от предизвикателствата, свързани с използването на обозначението "държава спонсор на тероризма", което ... има някои непредвидени последици", заяви държавният секретар Антъни Блинкън в интервю за телевизия Cи Ен Ен по-рано този месец.

Проектът е в процес на договаряне между администрацията и ръководството на Конгреса, съобщиха за "Хил"  сътрудници на конгресмени републиканци, според които инициативата няма да доведе до никакви сериозни последствия на Москва.  

"Зеленски поиска (Русия) да бъде обявена за държава спонсор на тероризма, а вместо това администрацията на Байдън каза, че няма да подкрепи това, а са измислили алтернативно определение, което дори не съществува нито във вътрешното, нито в международното право на САЩ - за него няма никакво правно основание", заяви пред американското издание сътрудник на конгресмен, запознат с преговорите. Той добави, че "това е половинчата пиар мярка, която няма да постигне нищо, за да накаже Русия, нито ще помогне на украинския народ".

Базирани в Съединените щати неправителствени организации, подкрепящи Украйна, разкритикуваха законопроекта. "Въпреки че правителството на САЩ, Конгресът и президентът Байдън направиха много в подкрепа на Украйна, предложението за (обявяване на Русия за) "държава агресор" е контрапродуктивно и не бива да се приема", написаха те в съвместно изявление.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ