Критици на Кремъл: Смъртта на Пригожин ще затвърди властта на Путин

Критици на Кремъл:  Смъртта на  Пригожин ще затвърди властта на Путин

Критици на Кремъл: Смъртта на Пригожин ще затвърди властта на Путин

Известният критик на Кремъл Бил Браудър смята, че смъртта на шефа на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин ще укрепи разклатения авторитет на президента Владимир Путин, като обобщава, че руският лидер "никога не прощава и никога не забравя".

Коментарите му идват малко след като в сряда руски авиационни служители съобщиха, че Пригожин е загинал при самолетна катастрофа, съобщава CNBC.

"Путин никога не прощава и никога не забравя", заяви Браудър в платформата X (бивша Twitter).

"Той изглеждаше като унизен слабак, когато Пригожин тичаше наоколо, без да му пука за нищо на света. Това ще затвърди авторитета му и е стандартна оперативна процедура на Путин", каза още Браудър.

"Напомняне за всички, че Путин все още управлява шоуто и последиците от това да се изправиш срещу него остават смъртоносни", заяви Иън Бремър, президент на Eurasia Group, в отговор на съобщенията за смъртта на Пригожин.

Преди това Бремър беше описал Пригожин като "ходещ мъртвец" след неуспешния бунт на шефа на Вагнер. "Бих бил много изненадан, ако той все още е с нас след няколко месеца", каза Бремър в предаването "Squawk Box Asia" на CNBC на 26 юни.

Междувременно съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че очевидната смърт на Пригожин показва, че "е очевидно, че Путин не прощава на никого".

"Демонстративното елиминиране на Пригожин и командването на "Вагнер" два месеца след опита за преврат е сигнал от страна на Путин към руския елит преди изборите през 2024 г. "Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт'", заяви Подоляк.

Саманта де Бендерн, асоцииран сътрудник в програмата "Русия и Евразия" в мозъчния тръст "Чатъм хаус" в Лондон, подчерта, че самолетната катастрофа, при която изглежда е загинал Пригожин, е станала в същия ден, в който руският генерал Сергей Суровикин е бил уволнен като ръководител на военновъздушните сили на страната.

"Това подсказва, че преди да се отървем от Пригожин и свързаните с него лица, е трябвало да се направи известна чистка", казва дьо Бендерн и допълва, че това е "ясно послание към всички елити, че независимо колко силни си мислят, че са, ако се противопоставят на Путин, ще ги сполети подобна съдба".

Саманта Де Бендерн заяви още, че през следващите няколко дни могат да възникнат редица сценарии, които да определят руската политика през следващите месеци. Сред тях са Путин да обвини Украйна, че е отговорна за предполагаемата смърт на Пригожин, президентът на Русия да започне разследване на самолетната катастрофа, което в крайна сметка ще се проточи, и Путин да се появи като "отслабен човек, който не държи на думата си".

Критикът на Кремъл Гари Каспаров пък обясни че не вярва Путин да излезе по-силен от този епизод.

"Когато един диктатор е сведен до това да убива членове на най-близкото си обкръжение и да се бори със собствените си генерали и да ги сменя, ситуацията е много опасна", заяви Каспаров чрез X. "Сред тези, които остават, няма доверие, а следователно и лоялност. Ножовете са извадени и трябва да опитат кръвта", добави Каспаров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ