Лондон ще натовари аптеките с изписването на рецепти за лекарства

Лондон ще натовари аптеките с изписването на рецепти за лекарства

Лондон ще натовари аптеките с изписването на рецепти за лекарства

Повече хора ще имат достъп до здравни услуги, без да е необходимо да посещават личен лекар съгласно план, стартиран в Англия. Планът предвижда пациентите да използват аптеките за изписване на общи рецепти с лекарства и рутинни тестове, за да се облекчи бремето върху прекомерно заетите лекари, предава БНР

Съгласно плановете на националното здравеопазване по този начин ще бъдат освободени 15 милиона приемни часове при общопрактикуващи лекари през следващите две години, което представлява около 2% от общия брой.

Има загриженост обаче как аптеките ще се справят с допълнителното натоварване особено на фона на тревожните данни, че все повече аптеки затварят поради увеличаващите се оперативни разходи, недостиг на персонал и липса на достатъчно финансиране.

Изпълнителният директор на националното здравеопазване в Англия Аманда Притчард заяви, че фармацевтичните служби ще получат 645 милиона паунда допълнителни средства през следващите две години за увеличаване на персонала и ресурсите си.

Освен това в опит да се реши кризата с разочарованието на пациентите, които се обаждат рано сутрин, за да си насрочват часове за прегледи, здравните заведения ще получат 240 милиона паунда за модернизиране на системата, така че да могат да бъдат обслужвани няколко обаждания наведнъж.

Очакванията са в рамките на следващата година 9 на всеки 10 души да имат достъп до смартфоните на техните джипита, за да могат да проверяват неща като резултати от тестове, без да е необходимо да се обаждат на личния си лекар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ