Макрон призова сънародниците си да се защитават срещу антисемитизма

 Макрон призова сънародниците си да се защитават срещу антисемитизма

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова сънародниците си да се защитават срещу „непоносимото" възраждане на „необуздания" антисемитизъм в контекста на разрастващата се вълна на омраза към евреите в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА. Агенцията се позова на отворено писмо на държавния глава, публикувано във в. "Паризиен". В него Макрон казва, че една Франция, от която се страхуват живеещите в нея граждани от еврейски произход, не е истинската Франция.

"Тази Франция, в която французите изпитват страх заради религията, която изповядват, и заради своя произход, не е Франция", гласи писмото на президента. В него Макрон предупреждава за евентуално разделение на обществото. "В нашата история антисемитизмът винаги е предвещавал омраза от друго естество и расизъм", пише още той.

По отношение на войната в ивицата Газа Макрон заявява, че Франция иска справедливост, мир и безопасност за израелците, за палестинците и за всички държави в техния регион.

По неговите думи за един месец във Франция е имало над хиляда прояви на антисемитизъм - три пъти повече от действията от омраза към гражданите на страната от еврейски произход за цялата минала година.

Отвореното писмо е публикувано в навечерието на масовия протестен митинг срещу антисеметизма, насрочен в Париж за днес. Макрон не възнамерява да участва в демонастрацията, която е по инициатива на политическите фигури, оглавяващи двете камари на френския парламент - председателя на Сената (горната камара) Жерар Ларше и председателката на Националното събрание (долната камара) Яел Брон-Пиве.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ