Мария Захарова: Франция се готви да изпрати 1500 военни в Украйна

Мария Захарова: Франция се готви да изпрати 1500 военни в Украйна

Мария Захарова: Франция се готви да изпрати 1500 военни в Украйна

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че през април Франция може да подготви 1500 военнослужещи, които да бъдат изпратени в зоната на бойните действия в Украйна. По-рано подобна информация лансира и ръководителят на руското разузнаване Сергей Наришкин.

"Появи се нова информация, че Париж подготвя военен контингент, който да бъде изпратен в Украйна. За тази цел командването на Френския чуждестранен легион в началото на март е одобрило състава на батальонно-тактическа група от около 1500 души", заяви Захарова на брифинг днес, цитирана от "Комерсант".

"Очаква се през април групата да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност за оперативно придвижване към украинския театър на военните действия", добави тя.

В края на февруари френският президент Еманюел Макрон заяви след среща с европейските държавни глави, че би позволил изпращането на войски в Украйна. Според него Франция няма "никакви ограничения или червени линии" по въпроса за помощта за Украйна. САЩ и Германия се противопоставят на изпращането на войски.

По-рано директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин говори за подготовката на 2000 френски войници, които да бъдат изпратени в Украйна. Френските власти нарекоха това провокация. Заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой заяви, че руските военни ще ликвидират всички френски войници, които ще бъдат изпратени в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ