Мениджърите на Фукушима осъдени да платят 97 млрд. долара обезщетение

Мениджърите на Фукушима осъдени да платят 97 млрд. долара обезщетение

Мениджърите на Фукушима осъдени да платят 97 млрд. долара обезщетение

Бившите мениджъри на атомната електроцентрала Фукушима бяха осъдени да платят 13 трлн. йени (97 млрд. долара) за това, че не са успели да предотвратят бедствието преди 11 години, предава ВВС. 

На 11 март 2011 г. силно земетресение в Япония породи 14-метрово цунами, което предизвика радиационна авария от седма степен - най-високата по Международната скала за ядрените събития. През 2012-а акционерите заведоха дело срещу оператора на атомната централа - Tepco Holdings, а съдът прецени, че той е отговорен за инцидента. Групата излезе с извинение: „Поднасяме искрените си извинения за огромното бреме и проявяваме дълбока загриженост за щетите, причинени на местните жители и обществото като цяло от аварията в атомната електроцентрала Fukushima Daiichi на Tepco Holdings“, но отказа да коментира решението на магистратите.

Това е най-мащабното обезщетение, присъждано някога по гражданско дело в Япония, заявиха адвокатите на холдинга. Те признаха, че 13 трлн. йени са „далеч отвъд“ възможностите на бившите мениджъри да платят и добавиха, че ще го направят, доколкото позволяват активите им.

„Една авария с атомна електроцентрала води до необратими щети както за човешкия живот, така и на околната среда. Ръководителите на компании, които управляват такива инсталации, носят огромна отговорност, която е несравнима с отговорността на другите“, изтъкна след делото Юи Кимура, един от ищците.

Аварията във Фукушима бе най-тежкият ядрен инцидент след Чернобилската катастрофа в Украйна през 1986 г. Никой не загина, но дългосрочните ефекти от радиацията остават предмет на дебат.

Акционерите на Tepco твърдят, че бедствието от 2011 г. е можело да бъде предотвратено, ако шефовете се бяха вслушали в изследванията и бяха предприели превантивни мерки, като поставяне на авариен източник на енергия на по-високо място.

Съдът постанови, че операторите на ядрени централи имат „задължение да предотвратяват тежки аварии въз основа на най-новите научни и експертни инженерни познания“, а ръководителите не са се вслушали в предупрежденията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ