Мистериозен самолет „Чесна“ прелетя половин Европа и падна в морето, гониха го изтребители на 4 държави

Мистериозен самолет „Чесна“ прелетя половин Европа и падна в морето, гониха  го изтребители на 4 държави

Мистериозен самолет „Чесна“ прелетя половин Европа и падна в морето, гониха го изтребители на 4 държави

Частен австрийски самолет с четирима души на борда, потеглил от Испания за Германия, но престанал да отговаря на въздушните диспечери, падна в морето край Литва. Инцидентът е станал вчера около 20 ч. местно време, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Френски, германски, датски и шведски изтребители, са били вдигнати по спешност във въздуха, за да се опитат последователно да влязат в контакт с екипажа на машината, докато тя преминавала през няколко въздушни пространства по посока Северна Европа. Литовката агенция по гражданско въздухоплаване потвърди в съобщение, че малък самолет е паднал в Балтийско море, северозападно от Вилнюс.

За самолета било известно, че е "Чесна 551", превозващ четирима пътници и пътувал между Испания и Кьолн в Германия. Той обаче ненадейно променил курса си по време на полета и въздушните диспечери не успели да се свържат с екипажа, уточнява агенцията. Машината е потеглила от летището в Херес в Испания. 

"Сега спасителни екипи с кораби и хеликоптери от Литва, Латвия и Швеция работят на мястото на инцидента", се казва в съобщението на агенцията. 

Летището във Ветспилс, което е най-близко до зоната, в която е паднал самолетът, не е имало изобщо информация, че подобна машина се е насочила и е искала да кацне там. Това е обяснил представител на летището пред Франс прес.

Първи сигнал за тревога във връзка със самолета е бил подаден от Испания във връзка с евентуални трудности с херметизацията. Сигналът е бил подаден от Испания на френските военновъздушни сили. Самолетът е бил ескортиран от френски изтребител, после от германски при преминаването си през въздушните пространства на Белгия, Люксембург и на Германия. После датски и шведски изтребители са били изпратени, за да се опитат да влязат в контакт с екипажа. И френските, и шведските, и датските военновъздушни сили, казват, че пилотите на техните вдигнати по тревога изтребители не са видели никой в пилотската кабина на Чесната и опитите за радиоконтакт с екипажа останали без резултат.

Самолетът следвал относително постоянна траектория до приближаването до литовския бряг. Тогава бързо изгубил височина, когато горивото му свършило и паднал в морето около 20 ч. местно време, обяви шефът на шведската служба за спешни действия Ларс Антоншон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ