На 95 г. почина световната кинолегенда Джина Лолобриджида

На 95 г. почина световната кинолегенда Джина Лолобриджида

На 95 г. почина световната кинолегенда Джина Лолобриджида

Италианската актриса Джина Лолобриджида е починала на 95 години. Това съобщи агенцията ANSА, цитирана от вестник La Repubblica.

Тя е родена в Субиако, Централна Италия, на 4 юли 1927 г. Семейството й е заможно, но губи цялото си богатство през Втората световна война. Едва на 20 години, през 1947 г. Лолобриджида, се мести в Рим, където е приета със стипедия в Академията за изящни изкуства. Малко след това тя е забелязана в конкурс за красота от италианския режисьор Виторио де Сика и това поставя началато на стремглава кариера, която я превръща в една от най-известните актриси в Европа през 50-те и 60-те години.

Първата й роля в Холивуд е през 1953 г. във филма „Победи дявола“  с Хъмфри Богард. В средата на XX в. тя подписва договор с американския магнат и продуцент Хауърд Хюз за седем години, но по-късно се оттегля от него, за да прекарва повече време в Европа.

До смъртта си тя бе и сред последните живи звезди на златната ера на холивудското кино. Снима се в близо 60 филма. Световна слава и донасят филмите "Алина" (1950), "Градът се защитава" и "Опасност, бандити!" (1951 г.). Огромен успех постига обаче с прочутия филм на Кристиан-Жак „Фанфан Лалето“ от 1952 г.

С постепенно си оттегляне от света на киното тя започва да се занимава със скулптора и фотография. През 70-те успява да си издейства среща и интервю с Фидел Кастро. През 2022 г. се кандидатира за Сената от името на евроскептична партия, но не е избрана.

Тя е омъжена за югославския лекар Милко Скофич и от брака им се ражда единственият им син Милко-младши. Внучката на братовчеда й  Джина Франческа Лолобриджида е шампионка на Италия по бързо пързаляне с кънки, бронзов медалист от Олимпиадата през 2022 г.

През октомври 2006 г. актрисата обяви, че възнамерява да се омъжи за испанския бизнесмен Хавиер Ригау, който е с 34 години по-млад от нея. След решителен отпор на роднините, той беше разкрит като мошеник. Миналата година Лолобриджида претърпя успешно операция на тазобедрената става.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ