Най-добрите летища в света за 2023 г.

Снимка: Shutterstock / водопадът в летище „Чанги"
Летището в Доха. Снимка: Shutterstock
Живи палми се извисяват в зала за пътници в катарското летище "Хамад". Снимка: Shutterstock
Терминали на токийското летище "Ханеда" и пътищата, които водят към тях. Снимка: Shutterstock
Шопинг улица в традиционен японски стил в терминал за заминаващи на летище "Ханеда". Снимка: Shutterstock
Международното летище "Инчеон" в Южна Корея. Снимка: Shutterstock
Вътрешна градина в новооткрития терминал 2 на южнокорейското летище "Инчеон". Снимка: Shutterstock
Летище "Шарл дьо Гол". Снимка: Shutterstock
Терминал за излитащи на "Шарл дьо Гол" - най-голямото международно летище на Франция. Снимка: Shutterstock
Кулата за въздушен контрол на новото летище в Истанбул впечатлява с футуристичния си дизайн. Снимка: Shutterstock
Един от терминалите на новото летище в Истанбул. Снимка: Shutterstock
Летището в Мюнхен. Снимка: Shutterstock
Централният вход на летището в Цюрих. Снимка: Shutterstock
Терминал за излитащи на летището в Цюрих. Снимка: Shutterstock
Летище "Нарита" в Токио. Снимка: Shutterstock
Новото летище "Барахас" в Мадрид. Снимка: Shutterstock
Част от интериора на мадридското летище "Барахас". Снимка: Shutterstock

Летище „Чанги“ в Сингапур беше обявено за „най-доброто летище в света“ за рекорден 12-ти път, предава Си Ен Би Си.

Летището на града-държава оглави класацията „World Airport Awards 2023“, представена вчера от изследователската фирма за въздушен транспорт Skytrax.

„Чанги“ спечели първото място в годишната класация на Skytrax за осем последователни години от 2013 до 2020 г., но през последните две години загуби титлата за сметка на летище „Хамад“ в Доха, Катар.

В прочуването са участвали туристи от повече от 100 националности, като те са избрали „Чанги“ за номер 1 в категориите: „Най-доброто летище в Азия“, „Най-доброто летище в света - заведения за хранене“ и „Най-доброто летище в света - удобства и свободно време“.

Клиентите оценяват летищата според много фактори, включително пазаруване, чекиране, пристигания, трансфери, сигурност и имиграция.

Международното летище „Хамад“ в Доха е на второ място, следвано от летище „Ханеда“ в Токио на трето и международно летище „Инчеон“ в Южна КОрея на четвърто. Япония имаше две летища в топ 10 тази година, като международното летище „Нарита“ е на девето място.

Топ 10 се допълва от летище „Шарл дьо Гол“ в Париж, летището в Истанбул, летището в Мюнхен, летището в Цюрих и мадридското летище „Барахас“, което измести международното летище Кансай в Осака от челната десетка.

Проучването на Skytrax също класира летищата по други показатели. „Най-добрият персонал на летище в света“ може да бъде намерен на международното летище „Инчеон“ в Сеул, докато Международното летище на Шънджън бе избрано за „най-подобреното летище в света“.

Летище „Чанги“ вече е спечелило повече от 660 награди „Най-добро летище“, откакто е открито през 1981 г. Летището планира да разшири капацитета на своя на Терминал 2 с 5 млн. пътници годишно и е започнало дейности по надграждане, които са очаква да завършат до 2024 г.

В четирите си терминала летище Changi разполага с фитнес зала и душове, зони за дрямка, детска площадка и плувен басейн с изглед към пистата.

Терминал 1 се свързва директно с 10-етажния търговски комплекс Jewel Changi Airport, който има седем тематични градини, горска долина с над 2000 дървета и най-високия закрит водопад в света.

Изпълнителният директор на Skytrax Едуард Плайстед каза, че победата „подчертава популярността на летището сред международните пътници“, като полетите са се върнали до около 80% от нивата преди COVID-19.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ