Най-големият контейнеровоз в света премина през Суецкия канал

Най-големият контейнеровоз в света премина през Суецкия канал

Най-големият контейнеровоз в света премина през Суецкия канал

Най-големият контейнеровоз в света - 221 000-тонният "Евър Арт" - прекоси Суецкия канал. Това обяви управлението на канала, цитиран от в. "Ал Ахрам". 

Корабът с капацитет 24 132 контейнера е на първия си курс от Малайзия за Нидерландия. Председателят на Администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие заяви, че гигантският плавателен съд е бил придружен от няколко от най-опитните навигатори, предава БТА. 

Построеният тази година контейнеровоз плава под тайвански флаг и е част от концерна "Евъргрийн груп". Контейнеровозът "Евър гивън", който също принадлежи към "Евъргрийн груп", остана в историята на корабоплаването, след като през пролетта на 2021 г. заседна в Суецкия канал и го блокира. Една от най-важните морски артерии в света остана непроходима в продължение на седмица, което доведе до милиарди долари загуби. 

След инцидента египетските власти обявиха, че започва работа по разширяване на южната част на канала. Плановете за бъдещото му развитие предвиждат изграждане на още един канал в района на Горчивите езера. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ